Kim Van Oncen erg geraakt door dit verhaal: “Krijg tranen in de ogen als ik aan haar denk"

door: PMN
Kim Van Oncen-eindejaarsvragen2020
Afbeelding bron: Instagram

Het einde van 2020 is in zicht. Samen met enkele bekende Vlamingen kijken we nog tot oudjaar terug op dit toch wel historische jaar én richten we de blik op de toekomst. Vandaag doen we dit met Kim Van Oncen.

Op welke manier heeft corona dit jaar jouw persoonlijk beïnvloed?
Bijna erg om te zeggen, maar de impact viel voor mij nogal mee. Ik heb een supermarkt dus buiten een hoge werkdruk, wat op die moment een luxe was, heb ik er niets van ervaren. 
 
Naast het feit dat we met de opnames van ‘Dertigers’ later gestart zijn, is er ook voor televisie weinig tot niets weggevallen voor mij. Dat ik sociaal contact met vrienden mis, kan ik best relativeren wetende dat ik een gezin heb om bij thuis te komen. 
 
Dit jaar heb ik me vooral heel bewust dankbaar gevoeld om wat ik wél allemaal heb, eerder dan wat ik allemaal heb moeten missen. 
 
Wat was jouw hoogtepunt dit jaar? 
Dat onze dochter Stella, die er na een moeilijk en pijnlijk parcours kwam, één jaar is geworden. Ik kan niet geloven dat heel die miserie al een jaar achter ons ligt.
 
Wat was voor jou een dieptepunt dit jaar?
De uitbraak van corona. Het virus heeft veel mensen rondom mij verdriet gedaan en/of met financiële zorgen opgezadeld. 
 
Persoonlijk heb ik in 2020 geen dieptepunten ervaren en daar kus ik mijn beide handen voor, want dat was de afgelopen jaren wel anders. 
 
Wat wil je in 2021 doen, wat nu niet meer mogelijk is?
Sowieso met veel vrienden barbecueën, feesten, lachen, drinken en knuffelen. Ik ga overdreven knuffelen gewoon omdat het mag. Iedereen wees gewaarschuwd, ook mijn collega's op de set van ‘Dertigers’, als er nog een seizoen komt, want dat heb ik enorm gemist. 
 
Wie zou je in de bloemetjes willen zetten voor de steun in het voorbije, moeilijke jaar? Gelukkig heb ik op persoonlijk vlak niet meteen een moeilijk jaar gehad. Het was wel nog veel drukker dan de voorbije jaren.
 
In de eerste plaats zijn er, zoals steeds, mijn ouders die een deel van mijn stress en zorgen wegnemen door onze kinderen warm en vaak op te vangen. Zonder hen zou ik nooit zo'n onregelmatig leven kunnen leiden, wat mijn jobs wel met zich meebrengen. Vaak moeten Niels en ik ook 's avonds of in het weekend werken en dan staan ze altijd paraat. Ik kan er vaak op andere momenten dan weer wel voor hen zijn. Ik kan hen daar nooit genoeg voor bedanken!
 
Wil jij je laten vaccineren?
Ik vind het belangrijk dat mensen uit de risicogroepen als eerste aan de beurt komen. Voor mezelf heb ik eigenlijk nog geen definitieve beslissing genomen. 

Als je de cijfers bekijkt, denk ik dat jonge gezonde mensen even vaak sterven aan corona als aan griep. En we krijgen ook niet allemaal een griepvaccin, dus momenteel zeg ik nee. 
 
Wat zeker ook meespeelt, is het feit dat ik zelf al besmet ben geweest met het coronavirus en er weinig tot geen last van heb ondervonden. Mocht ik tot een risicogroep behoren, dan zou ik een vaccinatie vanuit een ander standpunt bekijken. 
 
Wat was je favoriete tv-programma of serie?
Ik heb net ‘Black-out’ helemaal uitgekeken, zeer verslavende reeks. Ik wilde zo snel mogelijk de afloop kennen en wow, het was een afsluiter van formaat. Er vloeide zelfs wat traantjes.
 
Wie was dit jaar jouw favoriete persoonlijkheid? 
Ik denk dat het verhaal van Lara Switten, een 34-jarige mama die net bevallen is van haar derde kindje en ongeneeslijk ziek is, ons allemaal geraakt heeft. Als moeder van kleine kindjes besef ik des te meer hoe hartverscheurend het moet zijn voor een mama om te beseffen dat je je kindjes gaat moeten achterlaten.
 
Ik kan niet aan haar denken zonder tranen in mijn ogen te krijgen. Zij is voor mij een bron van inspiratie als ik zie hoe positief en sterk zij blijft in deze zware en emotionele situatie. Het brengt me ook met mijn twee voeten op de grond. Zeuren om kleine dingen heb ik al lang afgeleerd en als ik haar verhaal lees dan weet ik weer waarom.
 
Ik hoop van harte dat ze nog lang mag genieten van haar gezin en pasgeboren zoontje. Helaas is het verhaal van Lara dat nu in de media komt geen alleenstaand geval en gebeuren zulke drama's elke dag. Maar door haar verhaal naar buiten te brengen, geeft Lara een gezicht aan dit drama en weet ze je in het diepst van je hart te raken.