Kan je zonnecrème van vorig jaar ook dit jaar opnieuw gebruiken? Dit moet je zeker weten
COS
Kan je zonnecrème van vorig jaar ook dit jaar opnieuw gebruiken? Dit moet je zeker weten
Foto: Unsplash

Het is weer even wachten tot het zonnetje zich weer laat zien in België. Het is belangrijk om zonnecrème te smeren, ook al zie je de zon niet. Moet je een nieuwe zonnecrème aanschaffen of kan je die van vorig jaar opnieuw gebruiken? Wij zochten het uit.

Zonnecrème is doorheen het jaar belangrijk om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Je hebt misschien nog een tube of spuitbus zonnecrème in de badschamerschuif gevonden. Maar hoelang blijft zo'n product eigenlijk goed?

De houdbaarheid van zonnecrème is afhankelijk van verschillende factoren. De algemene regel is dat je zonnecrème tot twaalf maanden na opening kan gebruiken. Op de verpakking wordt dat meestal aangegeven naast een icoontje van een potje met de letter M erbij. Dat lezen we bij Nivea.

Dat is echter slechts een richtlijn. Het is belangrijk om je zonnecrème op een koele en droge plek te bewaren. Een kwaliteitscontrole kan je ook meer informatie verschaffen: hoe zit het met de geur, kleur en textuur van het product. Klopt er iets niet, dan kan je hem beter weggooien.

Het is ook belangrijk om te weten dat de bescherming en UV-factor van de zonnecrème naarmate de tijd afnemen. Een factor 50 kan dus maanden na het eerste gebruik minder bescherming geven dan je huid nodig heeft. Let dus zeker op en schaf bij twijfel een nieuwe zonnecrème aan.

Meer nieuws

Meer nieuws

.