Joke Van de Velde maakt zich bedenking: "Hopelijk zijn we dat niet verleerd na coronavirus"

door: PMN
Joke Van de Velde-eindejaarsvragen2020
Afbeelding bron: Joke Van de Velde

Het einde van 2020 is in écht zicht. Samen met enkele bekende Vlamingen kijken we terug op dit toch wel historische jaar én richten we de blik op de toekomst. Op deze laatste dag van het jaar is het de beurt aan Joke Van de Velde.

Op welke manier heeft corona dit jaar jouw persoonlijk beïnvloed?
Ik zou het kunnen hebben over mijn bedrijfspresentaties en alle andere jobs die zijn afgezegd omwille van het virus of dat de evenementensector zware klappen heeft gekregen en nog krijgt.

Ik wil het graag hebben over het missen van knuffels. Zowel om ze te krijgen als om ze te kunnen geven, want dat weegt toch wel zwaarder door. Corona heeft het menselijk contact bij mij zwaar teruggeschroefd. Het stevig vastnemen en knuffelen van degene waarvan ik houd, mis ik enorm. Uit liefde en schrik om iemand te kunnen besmetten, heb ik ervoor gekozen geen knuffelcontact te hebben tussen familie en vrienden. 
 
Niets voelt zo goed dan een ik-begrijp-je knuffel of een ik-ben-er-voor-je knuffel of een zomaar knuffel… te krijgen en te geven. Dat is een heel zwaar gemis. Ik hoop dat dit na covid allemaal spontaan terug komt en dat we het niet verleerd zijn om elkaar af en toe eens goed dicht tegen de gilet te trekken. 
 
Wat was jouw hoogtepunt dit jaar?
Zonder twijfel om na verschillende negatieve zwangerschapstesten eindelijk een positieve zwangerschapstest in m’n handen te hebben.
 
Wat was voor jou een dieptepunt dit jaar?
Zoals de meesten hierop zullen antwoorden, covid. Net zoals de aanslagen op 22 maart 2016 had ik ook niet zien aankomen dat we getroffen zouden worden door covid. Het heeft voor mij een weerslag gehad op professioneel maar ook op sociaal vlak. We prijzen ons gelukkig dat we er tot nu toe als gezin van gespaard zijn gebleven.
 
Wat wil je in 2021 doen, wat nu niet meer mogelijk is?
Waarom geen knuffelmomenten organiseren. Knuffels uitdelen aan de mensen, want dat maakt ons toch tot mens. Een gemis aan warmte en menselijk contact kan een zware weerslag hebben op ons zijn.
 
Wie zou je in de bloemetjes willen zetten voor de steun in het voorbije, moeilijke jaar?   
Om persoonlijke redenen kies ik voor mijn familie en vrienden, zorgpersoneel uit de ziekenhuizen UZ Gent en Sint-Lucas, mijn vriend en lekker egoïstisch ook gewoon mezelf.
 
Daarnaast wil ik iedereen bedanken die zich heeft ingezet om het virus onder controle te krijgen, van mijn buurvrouw tot de wetenschap. 
 
Wil jij je laten vaccineren? 
Tijdens mijn zwangerschap zou ik het, zelfs al was het toegestaan, niet laten doen. Er is geen onderzoek gebeurd naar de gevolgen van vaccinatie bij zwangere vrouwen. Wanneer ik na de bevalling de mogelijkheid krijg om me te laten vaccineren, dan laat ik het vaccin zetten.
 
Natuurlijk heb ik ook stilgestaan bij het feit dat we nog niks weten over de neveneffecten van het vaccin op lange termijn, maar als ik de afweging maak dan heb ik zoiets van ‘geef me het vaccin en liefst zo snel mogelijk’. Ik geef de wetenschap mijn vertrouwen.
 
Wat was je favoriete tv-programma of serie?
De heruitzendingen van telenovelle Sara. Dat was een gat in m’n cultuur want ik had de eerste uitzending niet gezien. Ik ben er nu helemaal aan verknocht! 
 
Wie was dit jaar jouw favoriete persoonlijkheid? 
Dat is al jaren voormalig first lady Michelle Obama. Ik zag in haar dé democratische presidentskandidate voor 2020. Een heel inspirerende en sterke vrouw. Naast mijn moeder, is dat een dame waar ik naar opkijk.