Fabel of feit: Moet je na het eten echt wachten voor je gaat zwemmen?
COS
Fabel of feit: Moet je na het eten echt wachten voor je gaat zwemmen?
Foto: Pexels

Je hebt het misschien als kind gehoord of je vertelt het zelf aan je kinderen: na het eten moet je wachten voor je het zwembad induikt. Maar is dat nu een feit of een fabel?

Veel mensen zijn opgegegroeid met het idee dat het niet gezond is om na je maaltijd meteen te gaan zwemmen. De algemene aanbeveling is dat je zo'n 30 minuten tot een uur na je maaltijd wacht om het water in te gaan. 

Dat idee is gebaseerd op het feit dat er tijdens het spijsverteringsproces bloed naar je maag en darmen wordt gestuurd. Als je meteen gaat zwemmen na het eten, kan er minder bloed naar je spieren gestuurd worden en dat kan krampen veroorzaken.

Het is echter belangrijk om te vermelden dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het ongezond of gevaarlijk is om direct na het eten te gaan zwemmen. Zie het dus meer als een voorzorgsmaatregel.

Het belangrijkste is om naar je lichaam te luisteren. Heb je een zware maaltijd gegeten, dan zal je zelf wel voelen dat het beter is om even te wachten voor je in het water gaat. 

Meer nieuws

Meer nieuws

.