Echt niet moeilijk, hoor! Met deze eenvoudige ingrepen heb je altijd een gezond ontbijt
PMN
Echt niet moeilijk, hoor! Met deze eenvoudige ingrepen heb je altijd een gezond ontbijt
Foto: Pixabay (archieffoto)

Niets zo goed als een gezond ontbijt om de dag mee te beginnen. Een gezond ontbijt samenstellen is echt niet moeilijk.

Een gezond ontbijt bestaat uit een combinatie van voedingsmiddelen die een evenwichtige voeding bevorderen. Kies bijvoorbeeld altijd voor volkoren granen. Denk maar aan volkorenbrood, havermout of muesli. Ze bieden vezels, complexe koolhydraten en voedingsstoffen.

Voeg aan je ontbijt ook eiwitten toe. Die helpen je langer verzadigd te voelen. Voorbeelden zijn magere yoghurt, kwark of magere melk. Eieren of peulvruchten kan ook, net zoals noten en zaden.

Bij een gezond ontbijt mogen ook fruit of groenten niet ontbreken. Als je weinig tijd hebt, kan je ook diepgevroren vruchten of groenten aan je ontbijt toevoegen. Dat kunnen plakjes banaan zijn, gesneden appels of spinzaie.

Je kan er eventueel nog gezonde vetten aan toevoegen zoals noten of pindakaas. Ze kunnen bijdragen aan het verzadingsgevoel en helpen de opname van in vet oplosbare vitaminen te verbeteren. Drink bij je ontbijt water, ongezoete thee of magere melk om gehydrateerd te blijven.

Dit zijn enkele mogelijke combinaties:
- Volkoren toast met magere kaas, plakjes tomaat en een gekookt ei.
- Havermout gekookt in magere melk met bessen en een lepel amandelen.
- Volkoren ontbijtgranen met magere yoghurt en plakjes banaan.
- Volkoren wrap met roerei, spinazie en avocado.
- Smoothie gemaakt met magere yoghurt, spinazie, bessen en een eetlepel pindakaas.

De juiste portiegrootte en individuele voedingsbehoeften verschillen van persoon tot persoon, dus is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Maak keuzes die passen bij jouw behoeften en voorkeuren.

Meer nieuws

Meer nieuws

.