EBU heeft drastisch besluit genomen over Oekraïne en het Eurovisiesongfestival van 2023

door: COS
Oekraïne wint het Eurovisiesongfestival 2022
Afbeelding bron: Photonews

Het Eurovisiesongfestival werd dit jaar gewonnen door Kalush Orchestra uit Oekraïne. Dat zou betekenen dat het muziekfestival volgend jaar in Oekraïne zou worden georganiseerd.

Normaal is het een vaststaand feit dat het Eurovisiesongfestival wordt georganiseerd in het land van de vorige winnaar. Door de oorlog in Oekraïne is dat echter niet zo vanzelfsprekend. De European Broadcasting Union heeft de mogelijkheden onderzocht en komt nu met een besluit.

"Na een objectieve analyse heeft de Reference Group, de raad van bestuur van het ESC, tot grote spijt geconcludeerd dat, gezien de huidige omstandigheden, de veiligheids- en operationele garanties die vereist zijn om het Eurovisiesongfestival te hosten, organiseren en produceren volgens de ESC-regels niet kunnen worden vervuld door UA:PBC (de Oekraïense publieke omroep, red.)", klinkt het in een statement van EBU.

"Als gevolg van deze beslissing zal de EBU, in overeenstemming met de regels en om de continuïteit van het evenement te garanderen, nu besprekingen beginnen met de BBC, als nummer twee van dit jaar, om mogelijk het Eurovisiesongfestival van 2023 in het Verenigd Koninkrijk te organiseren", klinkt het.

"Het is onze bedoeling dat de overwinning van Oekraïne zal worden weerspiegeld in de shows van volgend jaar. Dit zal een prioriteit voor ons zijn in onze besprekingen met de uiteindelijke hosts van de show", besluit de EBU in het statement.