Die vervelende muggen ontlopen? Dan moet je volgens bioloog hier op vakantie gaan
COS
Die vervelende muggen ontlopen? Dan moet je volgens bioloog hier op vakantie gaan
Foto: Pexels

Muggen en de jeukende bultjes die ze achterlaten, je ontsnapt er deze zomer niet aan, thuis of op vakantie. Of toch wel?

Bijna overal ter wereld zijn er muggen. Alleen zijn er bepaalde plekken waar ze minder voorkomen. Zo hebben ze stilstaand water nodig. Dus in droge gebieden met geen plassen of poeltjes is de kans kleiner dat je een muggenbeet zal oplopen.

Nu blijkt dat er twee landen op aarde zijn die echt muggenvrij zijn. Dat zijn Antarctica en IJsland. In Antarctica is het natuurlijk veel te koud voor de insecten om te overleden. In IJsland is de koude maar een deel van het probleem.

"Het is vooral het onvoorspelbare weer dat ervoor zorgt dat de muggen er niet kunnen aarden", zegt bioloog Wietse Chanet aan HLN. Ze proberen er een winterslaap te doen, maar in IJsland kan de temperatuur op één winterdag enorm schommelen.

"Wanneer het wat warmer wordt komen de muggen uit hun overwintering omdat ze denken dat de lente is aangebroken. Iets later kan het echter plots terug sterk afkoelen en dan vriezen de muggen dood", aldus de bioloog. 

Meer nieuws

Meer nieuws

.