Aisha Van Zele, haar jaar van extreme uitersten

door: PMN
Aisha Van Zele-eindejaarsvragen2020
Afbeelding bron: Aisha Van Zele

Het einde van 2020 is in zicht. Samen met enkele bekende Vlamingen kijken we nog tot oudjaar terug op dit toch wel historische jaar én richten we de blik op de toekomst. We starten met Aisha Van Zele.

Op welke manier heeft dit corona jaar jou persoonlijk beïnvloed?
Voor mij was vooral het begin van de corona-uitbraak heel zwaar. Op dat ogenblik was ik nog het verlies van mijn partner Philip Cracco aan het verwerken en daardoor zat ik ook vaak alleen thuis. Mensen die je juist door de moeilijke dagen sleuren en steun bieden,  zoals familie en vrienden kan je dan niet dicht bij je hebben of knuffelen. 

De tijd dat ik alleen was heb ik gebruikt om tot mezelf te komen en eens goed na te denken over de richting die ik graag uit wil met mijn leven. Voor mij was 2020 een jaar van extreme uitersten aan emoties. Met diepe droefheid en groot verdriet door het overlijden van Philip, en daartegenover het opnieuw vinden van groot geluk en zalige verliefdheid bij Miguel.

Wat was jouw hoogtepunt dit jaar?
Ik ben zeer blij en heel dankbaar dat ik dit jaar Miguel heb mogen ontmoeten, want hij is het die me momenteel heel gelukkig maakt. Ik hoop ook dat het hij de man is waarmee ik oud mag worden. Ik omarm mijn toekomst met Miguel en hoop dat er voor ons een heel mooie tijd wacht.

Wat was voor jou een dieptepunt dit jaar?
Niet alleen het overlijden van Philip, maar ook de maanden vanaf de eerste complicaties, hebben mij getekend voor de rest van mijn leven. Ik herbeleef die periode nog heel vaak. Ik heb jammer genoeg een olifantengeheugen en weet nog perfect wat er zich allemaal heeft afgespeeld.

Doordat ik nu oprecht opnieuw gelukkig ben met Miguel, wil niet zeggen dat ik Philip niet meer in mijn gedachten is. Afscheid nemen is een lang proces en ik koester de mooie momenten die wij samen hebben gehad. Ik heb ook lessen getrokken uit onze relatie en ik neem die ook mee naar de toekomst.

Wat wil je in 2021 doen, wat nu niet meer mogelijk is?
Mijn voornemen voor 2021 is om veel aandacht te geven aan de mensen die voor mij belangrijk zijn. Ik wil sowieso energie investeren in de mensen die mij doorheen de zwaarste periode van mijn leven geholpen hebben tot de dag van vandaag.
Samen met Miguel en Valentina wil ik verder mijn toekomst uitbouwen. Ik ga mijn uiterste best daarvoor doen. Ik wil blijven werken aan mijn geluk binnen dit gezinnetje. Dat is voor mij de basis voor alles en de rest is bijkomstig.

Wie zou je in de bloemetjes willen zetten voor de steun in het voorbije, moeilijke jaar?  
Ik ben dit jaar door vele mensen enorm teleurgesteld, maar anderzijds ben Ik ook door vele mensen aangenaam verrast. Zij hebben mij gesteund wanneer ik me geen blijf wist met mijn verdriet en soms zelfs eerder onredelijk was. De mensen over wie het gaat, weten dit en ik ben hen heel dankbaar voor hun hulp en steun. Ik zal er ook altijd voor hen zijn.

Wil jij je laten vaccineren?
Voor mij is er momenteel geen reden om het wel te doen, maar er is ook geen reden om het niet te doen. Ik ben van het principe om een ziekte te lijf te gaan met de kracht van je eigen lichaam. En om je lichaam te versterken zonder externe middelen en medicatie.
Ik heb mijn eigen partner zien aftakelen de laatste jaren, maar het werd erger toen de chemo werd opgestart. Philip zei daarover later ‘had ik vooraf geweten wat chemo zou doen met mijn lichaam, dan had ik het nooit gedaan’. Dan zou hij geopteerd hebben om zijn levenskwaliteit nog zo lang mogelijk te versterken.

Voor mij is een gezonde geest in een gezond lichaam belangrijk. Laat mij maar zelf mijn lichaam versterken door te sporten, goede voeding en eventuele tekorten aan te vullen met voedingssupplementen. Ik ben geen voorstander om medicatie in te nemen. Ik sta er niet echt om te springen. Ik zit natuurlijk niet in een risicogroep, mocht ik zelf gepensioneerd zijn of een onderliggende ziekte hebben, dan zou ik me zonder twijfel laten vaccineren.

Wat was je favoriete tv-programma of serie?
Ik heb twee favoriete tv-programma’s en dat zijn ‘Gert Late Night’ en ‘Dancing With The Stars’. Dat zijn mijn guilty pleasures. 
Ik ben iemand die zeer graag op stap gaat, maar dit zijn programma’s waarvoor ik thuis blijf om ze vanuit mijn zetel te bekijken.

Wie was dit jaar jouw favoriete persoonlijkheid?
Zonder twijfel alle mensen die werkzaam zijn in de zorgsector. Helaas ben ik de laatste jaren heel vaak omringd geweest door dokters en verpleegkundigen. Ik heb een ongelooflijke bewondering voor hun enorme inzet en toewijding. Mijn respect voor hen is daardoor alleen nog maar gegroeid. En dit alles was nog onder ‘normale’ omstandigheden.

Door covid-19 kunnen we de huidige situatie in de ziekenhuizen absoluut geen ‘normale’ omstandigheden meer noemen en toch blijven deze mensen dag in, dag uit, het beste van zichzelf geven. Ik kan alleen maar met grote nederigheid mijn petje afnemen voor hen.