Marc Van Ranst geeft hoop: “Tegen dan zal de coronacrisis wel ongeveer gedaan moeten zijn”

door: PMN
Afbeelding bron: Photonews

Het zal dit jaar Kerstmis vieren worden met de mensen die onder je dak leven. Dat besliste de regering vrijdag. De versoepeling voor Kerstmis, waar velen op hoopten, is er dus niet gekomen.

“Het is niet omdat wij dat virus beu zijn, het virus ons beu is. Dat werkt zo niet. Dat heeft nog altijd evenveel interesse”, licht Marc Van Ranst toe in de podcast van ‘Gossip Guy’.

“Dan moet je daar je bijdrage aan leveren. Iedereen begrijpt dat het moet. We hebben dit virus niet uitgevonden. Er zijn theorieeën die anders beweren, maar dat is van de pot gerukt."

“Ik had gedacht dat het virus ergens aan de paasvakantie voorbij zou zijn. We zaten toen ook heel laag. Dan is er de versoepeling teveel gedaan en daardoor was er geen normale zomer.”

“Hadden we het toen kunnen terugbrengen tot 50 besmettingen per dag en een deftige contacttracing, dan hadden we veel dingen kunnen doen. Dat heeft geen effect op de gezondheidszorg.”

"De virologen waren tegen, het was de versoepeling teveel"

Het draaide echter anders uit. “Ze gingen toen de bubbel van vijf afschaffen. Iedereen mocht 15 andere personen zien en dat terwijl het toeristisch seizoen voor de deur stond”, bedenkt Marc Van Ranst zich.

“Mensen waren het beu, dus het moest. De virologen waren daartegen. Dat was dus de versoepeling teveel.”

De viroloog geeft wel hoop. “Aan het einde van de paasvakantie volgend jaar zouden we rond die 50 besmettingen per dag zitten. Dat kan ons gezondheidssysteem aan. Ik denk dat het dan wel ongeveer voorbij moet zijn.”