Alle BV’s reageren hetzelfde nadat Bart De Pauw zijn excuses aanbiedt
PMN
Alle BV’s reageren hetzelfde nadat Bart De Pauw zijn excuses aanbiedt
Foto: Photonews

Vandaag wordt het eerste deel uitgezonden van de documentaire ‘Het proces dat niemand wou’. Het is een driedelige reeks waarin de slachtoffers van Bart De Pauw hun verhaal doen. Je kan het bekijken op Canvas.

Voor het eerst heeft Bart De Pauw zelf ook gereageerd. Hij betreurt dat de documentaire nu toch zal uitgezonden worden. Eerder besliste VRT-CEO Frederik Delaplace om de docu niet uit te zenden na gesprekken met Bart. Door alle heisa kwam de CEO terug op dat besluit.

“Ik heb uitgelegd dat ik sinds enige tijd ook een manier zoek om mijn verhaal te vertellen, niet om het proces opnieuw te voeren, maar in de hoop als pleger van grensoverschrijdend gedrag iets nieuws toe te voegen aan de #metoo-discussie”, licht Bart toe over die gesprekken.

Het is voor het eerst in zeven jaar dat de tv-maker reageert. “Gezien de gebeurtenissen van de voorbije dagen kan ik niet anders dan mijn stem laten horen”, gaat Bart verder. “Ik heb zeven jaar lang gezwegen, alle interviews geweigerd, ik heb het proces in de rechtszaak willen voeren en niet in de media.”

Excuses

Bart krijgt het verwijt dat hij nooit zijn excuses heeft aangeboden aan zijn slachtoffers. “Ik heb in de rechtszaal mijn excuses overgemaakt”, zegt hij daarover. “Men vond die niet oprecht en daarom heeft men ze niet aanvaard.”

“Ik besef ten volle dat ik hem leed berokkend en fouten heb gemaakt. Ik heb daar spijt van, maar dat is nooit zo overgekomen. Het is dan telkens moeilijk om te moeten lezen dat ik nooit mijn excuses heb aangeboden of geen schuldinzicht heb, want dat heb ik wel degelijk. Ik leef al jaren met schaamte en spijt van wat ik gedaan heb.”

Bart hoopt dat het na deze docu stopt. “Ikzelf, mijn vrouw, mijn kinderen, mijn familie kunnen niet anders dan deze publieke schandpaal de komende drie weken weer te ondergaan. Maar mogen we hopen dat het dan voorgoed voorbij is? Dat ik mijn straf heb uitgezeten en mij kan focussen op de toekomst? Wanneer is genoeg genoeg?”

Reacties van BV's

Er komen heel veel reacties op de post van Bart. Er zijn heel wat bekende Vlamingen die reageren. Ze delen allemaal dezelfde mening.

“Tijd voor vergeving”, reageert Sven De Ridder. “De weg naar Pasen.” Ook Geena Lisa wil Bart vergeven. “Ik hoop dat na deze docu televisiekijkend Vlaanderen je opnieuw in de armen kan sluiten.”

“Het is inderdaad al heel lang tijd dat ze bladzijde wordt omgeslagen”, vindt Miguel Wiels. “De schandpaal is buitenproportioneel geweest.”

“Je excuses zijn oprecht”, klinkt het bij radiomaker Sven Ornelis. “Ik hoop dat de dames je gekwetst heb ook klaar zijn voor vergeving en verzoening. Hopelijk kan je weer je talenten delen met Vlaanderen. Veel sterkte ook aan je familie.”

Meer nieuws

Meer nieuws

.