Ruimtestation van een verpletterende 8,5 ton stevent recht af op de aarde en zal hier ook neerstorten

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Een Chinees ruimtestation stevent recht af op de aarde. Sterker zelf, het zal ook neerstorten op de aarde.

De verwachting is dat het labo tussen 30 maart en 2 april zal neerstorten. Het ruimtestation - in het Chinees: Tiangong 1, of ­Hemels Paleis 1 - werd in september 2011 vanuit de Gobiwoestijn in Mongolië de ruimte in geschoten, als probeersel van de Chinezen om later een volwaardig ruimtestation te lanceren. Die ­opvolger zweeft intussen ook al in de ruimte. Dat meldt Het Nieuwsblad.

De Chinezen wilden het ruimtestation gecontroleerd laten neerstorten boven de Stille Oceaan, maar in september 2016 verloren ze de controle over het ruimtetuig. Het cirkelt nu op een hoogte van 250 kilometer rond de aarde. Het gevaarte komt elke dag dichterbij.

Volgens voorspellingen van het Europees Ruimteagentschap (ESA) dringt het tussen 30 maart en 2 april onze atmosfeer binnen. Het bedreigt steden als Barcelona, Rome of New York. Maar we moeten ons niet meteen zorgen maken. Het ruimtetuig dat zo’n tien meter lang is en 8,5 ton weegt, zal grotendeels verbranden in de atmosfeer. De brokstukken zullen in zee terechtkomen. “Onze wetenschappers berekenden dat de kans dat een brokstuk u raakt, 1 miljoen keer kleiner is dan dat u de jackpot in de lotto wint”, zo twitterde het Amerikaanse ruimtebedrijf The Aerospace Corp.