Mag binnenkort ook Marc Dutroux de gevangenis verlaten? “Stop met hem te behandelen als een beest”

bron: Dag Allemaal/VRT-NWS
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Steeds meer betrokken personen uit de zaak Dutroux lopen vrij rond. Michel Nihoul, Michelle Martin hebben de gevangenis al mogen verlaten. Binnen een drie jaar loopt ook Michel Lelièvre vrij rond.

Het is niet alleen voor veel mensen een doorn in het oog, ook voor Bruno Dayez. De advocaat wil zijn cliënt Marc Dutroux ook uit de gevangenis bevrijden. Het plan is dat om in 2021 te doen. “Dan zit hij 25 jaar in de cel. “Dat is een eeuwigheid. Het wordt stilaan tijd dat de rede het haalt van de emotie. Hij wordt nu in de gevangenis behandeld als een beest, dat is onmenselijk. Niemand kan dit volhouden.”

Volgens Paul Quirynen, de vroegere advocaat van Paul Marchal, vader van de vermoorde An, is dat absoluut geen optie. Hij denkt ook niet dat Dutroux ooit nog vrij zal komen. Dat zegt hij aan VRT-NWS. “Heel veel mensen verdienen een tweede kans, maar met uitzondering van de zware psychopaten. Dat is een gans andere problematiek.” 

“Zij zijn medisch gezien een blijvend gevaar voor de samenleving. Zij zullen nooit vrijkomen, noch in het kader van voorwaardelijke invrijheidstelling, noch in het kader van het einde van de straf, want ze kregen levenslang en zijn ook ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbanken."