Moeten we koning Filip vervangen door een president? “Dan zijn dit de onaangename gevolgen”

bron: De Morgen
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Koning Filip en koningin Mathilde werkten vorige week een staatsbezoek af. Ze trokken naar Canada, waar ze Belgische bedrijven hielpen om er contracten af te sluiten. In totaal werden er meer dan 50 contracten afgesloten.

Met de hele kwestie omtrent prins Laurent, is er ook veel kritiek op de dotaties die de leden van de koninklijke familie krijgen. Je zou eventueel een drastisch besluit kunnen nemen en de koning vervangen door een president. Dan vervallen meteen ook die dotaties.

“Je kunt een koning vervangen door een president, maar die zal gelijkaardige taken krijgen”, reageert historicus en koningshuiskenner Mark Van den Wijngaert in De Morgen. “En een president kun je wel democratisch aanduiden, maar in een land als het onze wordt onvermijdelijk een communautair verhaal. Dan is het misschien nog niet zo slecht om ten minste nog één neutrale figuur te hebben."

In het huidige systeem zal ook kroonprinses Elisabeth vanaf haar achttiende recht hebben op een dotatie, net zoals haar grootouders die nog krijgen. Sinds de paars-groene regering van premier Verhofstadt (Open Vld) begin deze eeuw besloot om de wet te wijzigen, krijgen ook prinses Astrid en prins Laurent maandelijks een loon plus werkingskosten uitgekeerd. Voor beiden lopen die bedragen op tot meer dan 300.000 euro.