UPDATE - Premier Michel reageert op beschuldigingen van nabestaanden slachtoffers

bron: VRT-NWS/VTM
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Vanmorgen was er een herdenking op de luchthaven van Zaventem, naar aanleiding van de aanslagen op 22 maart in Brussel, precies twee jaar geleden. Bij die herdenking waren er ook veel regeringsleiders.

UPDATE 13:00
Premier Charles Michel heeft gereageerd op de beschuldigingen van de nabestaanden. Die zeiden dat de premier hen geen blik gunde. "Er is wel degelijk overleg gepleegd", verduidelijkt zijn woordvoerder aan VTM-Nieuws. "De premier heeft gesproken met slachtofferorganisaties en met de nabestaanden van de slachtoffers."

"Het klopt dat hij dit niet voor het oog van de camera's heeft gedaan. Er was de afspraak om het allemaal sober te houden."

Nabestaanden
De nabestaanden van de slachtoffers waren niet te spreken over de houding van de regeringsleiders. Guillaume Denoix de Saint Marc, oprichter en algemeen directeur van de Association française des Victimes du Terrorisme zegt aan VRT-NWS dat hij niet te spreken is over de houding van premier Charles Michel.

“Die mensen zijn geen toeschouwers”, luidt het. “Het zijn hun naasten die gestorven zijn. Het zijn zij die gekwetst zijn. De premier is de families zelfs niet komen groeten toen hij ze kruiste in het hotel."


Voor die getroffen families blijft een dag als vandaag zeer moeilijk. Dit jaar willen de slachtofferorganisaties de banden met de first responders, de mensen van de hulpdiensten die als eerste ter plaatse kwamen, aanhalen.

“Dat contact is zeer belangrijk” weet Philippe Vansteenkiste, die zijn zus verloor op Zaventem en oprichter is van slachtofferorganisatie V-Europe. "We gaan vandaag niet over politiek praten, maar we kunnen wel zeggen dat de posttraumatische stress echt wel bestaande is bij vele mensen. Het lijkt nog alsof het gisteren is gebeurd."