Walgelijke praktijken in kinderopvang: “Kinderen moesten eten tot ze kokhalzen, daarna werd het overgeefsel gewoon terug in hun mond gestoken en daar blijft het niet bij”

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Archieffoto
In het West-Vlaamse Lichtervelde is kinderopvang ‘t Paddestoeltje gesloten. Dat gebeurde na een klacht van een ex-medewerkster die anoniem wenst te blijven.

De ex-medewerkster, die anoniem wenst te blijven, diende een klacht in bij de politie. “Kinderen kregen er eten tot ze moesten kokhalzen”, zegt de 21-jarige vrouw in Het Nieuwsblad.” Overgeefsel stak ze gewoon weer in hun mond of in de pot met eten voor de andere kinderen.” 

In de koude
“Ze zette de kinderen in de koude buiten. Als kindjes uit een stoel vielen, moesten we dat verzwijgen. Medicatie gaf ze niet aan zieke kindjes en babyfoons vond ze overbodig. Het ergste wat ik zag, was toen ze een kindje dat moeilijk deed gewoonweg beet. 's Avonds moesten we tegen de mama zeggen dat een ander kindje had gebeten.”

Filmpje
De ex-medewerkster maakte ook een filmpje waarop te zien is hoe uitbaatster Chantal V. (53) uit Torhout een kindje volpropt en zijn hoofdje naar achteren duwt. Op 23 februari stapte de medewerkster op na een discussie.

Opgepakt
“De uitbaatster werd opgepakt en voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Ze werd vrijgelaten onder een aantal voorwaarden”, aldus Frank Demeester van het Brugse parket. Kind en Gezin schorste voorlopig alvast de vergunning van het kinderdagverblijf. Geen van de 24 kindjes kan er nog terecht.

Nog klachten
Vorig jaar was er al een klacht, en begin dit jaar volgde een tweede klacht wegens gebrekkige hygiëne.