Oplichters gaan met geld lopen van zwaar zieke bejaarde man

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
De 79-jarige Walter Lootens uit Blankenberge is een smak geld kwijt. Hij werd het slachtoffer van oplichters.

De man kreeg telefoon van de oplichters. Met een smoesje konden ze zijn bankgegevens ontfutselen, zo meldt Het Nieuwsblad. Hij was op dat moment zwaar ziek en dacht dat wat hij deed, geen kwaad kon.

Dom
“Ik ben dom geweest”, stamelt Walter Lootens (79). “Maar ik was doodziek en in paniek. Ik zag geen andere uitweg.” Hij kreeg vorige week maandag telefoon.

Nieuwe bankkaart
Nadat zijn schoonzoon online een nieuw bankkaart had aangevraagd, kreeg Walter de dag nadien telefoon. “Van de nationale bank in Brussel. Ze vroegen me of ik recent mijn kaart had vernieuwd. Dat klopte.”

Bankgegevens
“Ze vertelden me daarna dat iemand probeerde geld te versluizen van mijn rekening naar het buitenland. Ik moest mijn bankgegevens overmaken om dat in extremis te verhinderen. Ik heb ze dan maar mijn bankgegevens gegeven. Ik gaf ze mijn kaart en pincode.”

"De griep en herstellende van kanker"
“Ik kon mijn bed niet uit en moest de hele dag overgeven. Ik had de griep en ben ook herstellende van kanker. Helder denken, ging toen niet bepaald.” 

Alarm
Toen zijn dochter hoorde wat er was gebeurde, trok ze meteen aan de alarmbel. Er was toen al twee keer 2.015 euro van zijn bankrekening gehaald door een onbestaand bedrijf in het buitenland. 

Politie
“Ik ben meteen naar de politie gestapt. Daar heeft men geprobeerd om het IP-adres en het telefoonnummer van de oplichters te traceren, maar dat is niet gelukt. Ook bij ING, mijn bank, weet men van het incident maar de fout ligt bij mij. Op een vergoeding hoef ik dus niet meteen te rekenen”, zegt Walter nog.

"Geen resultaat"
De politie van Blankenberge zegt op de hoogte te zijn van de hele zaak. Het gaat hier inderdaad om internetfraude. “Onze diensten zijn een onderzoek gestart, maar dat leverde nog geen resultaat op”, zegt woordvoerder Philip Denoyette. “Het parket moet nu beslissen of het dossier wordt overgedragen aan de Federale politie. Als dat gebeurt, gaat de Federal Computer Crime Unit aan de slag met de zaak.”