VTM

Birgit Van Mol ging door een hel: “Vier keer werd hij onderzocht en was er niets aan de hand, tot plots dat ene moment”

bron: Dag Allemaal
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Birgit Van Mol gaat door een moeilijke periode. De nieuwslezers van VTM legt uit wat er aan de hand is.

“Een walk in the park is het niet geweest, nee. In 2015 werd longkanker vastgesteld bij mijn echtgenoot René”, zegt Birgit in Dag Allemaal. “Dat we er toen zo vroeg bij waren, is een enorm geschenk geweest. In die periode bleek namelijk dat René een auto-immuunziekte heeft. Bij verdere onderzoeken daarvoor hebben ze toen de tumor gevonden, in z'n linkerlong. Een enorme klap, uiteraard.”

“René belde me terwijl ik in een vergadering zat. `Ik moet naar het ziekenhuis in Jette, ze hebben een vlekje gevonden.' Ik denk dat ik nog twee uur in die vergadering ben gebleven, compleet van slag. Tot ik besefte dat ik bij René moest zijn. Wat gaat er dan allemaal door je hoofd?"

"Heel veel natuurlijk. Alle mogelijke scenario's doemen op. Je bent een zekerheid kwijt, hé. René werd tot vier keer toe onderzocht, om te kijken of de kanker uitgezaaid was. En dat bleek gelukkig telkens niet zo te zijn. Toen geloofde ik er weer helemaal in. Z'n linkerlong werd weggehaald, er was zelfs geen bestraling of chemo nodig.”

“Eerst ging het heel goed. We zijn zelfs nog eens samen op vakantie geweest na z'n operatie. Maar twee dagen nadat we terug waren, kreeg René een acuut hartfalen. In augustus 2016 was dat. Da's een gevolg van z'n auto-immuunziekte.” 

“En 't zal een `verrassend' parcours blijven. Je weet namelijk nooit waar de ziekte de volgende keer zal toeslaan. Het kan op elk moment gebeuren, in gelijk welk orgaan. Hoe gaat het nu met René? Hj lijkt stabiel. Voorzichtig kunnen we weer beginnen denken aan plannen maken."

"Maar een weekend samen een huisje huren op het strand in Nederland, dat zal nog niet lukken. Zorgt dat voor frustraties? Kwaad zijn heeft geen zin. Je moet je gewoon neerleggen bij de situatie en je eraan aanpassen. 's Avonds samen een film kijken, eens gaan eten, dát wordt de basis van je leven.”

Tags