Virologen met handen in het haar door griepepidemie: “We weten het niet meer”

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Ons land gaat nog steeds gebukt onder de griepepidemie. Naar schatting 550.000 Belgen hebben deze winter al de griep gekregen. Dat zijn er opvallend veel.

En de griepepidemie is nog lang niet voorbij. Virologen verwachten dat de situatie de komende weken niet gaat beteren. De ziekenhuizen in heel het land liggen overvol. “Hier gaat het veelal om hoogbejaarden met een longontsteking”, zegt Marc Van Ranst, viroloog van het UZ Leuven aan Het Nieuwsblad. “Sommigen liggen op afdelingen waar ze normaal nooit zouden terechtkomen. We zoeken plaats waar er plaats is: het water staat ons aan de lippen.” Van Ranst hoopt dat er snel beterschap komt. “Al zijn we waarschijnlijk nog meerdere weken zoet.”

Maar ook jonge kinderen blijven niet gespaard. “Tussen januari en april vorig jaar hebben we tien kinderen opgenomen die erg te lijden hadden onder de griep of complicaties”, zegt Geert ­Desmet, longarts in het AZ Damiaan in Oostende. “Nu zijn dat er al drie keer zoveel.”

De grote vraag blijft natuurlijk hoe het komt dat de griepepidemie nog steeds zo actief is? “Het is lang geleden dat de epidemie zo lang duurde en de piek zo laat kwam”, zegt Steven Van Gucht, viroloog van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Experts voorspelden dat het zou beteren na de krokusvakantie, maar week na week worden er meer mensen ziek. “We weten het ook niet meer”, gaat Van Gucht verder. "We dachten eerst aan de winterprik van vorige maand. Maar intussen is het weer beter, terwijl de grafieken blijven stijgen.”