Systeem van kindertoeslag gaat vanaf volgend jaar volledig veranderen: Meer premies op komst

bron: VTM-Nieuws
door: PMN
Er is een grote verandering op til bij het systeem van kindertoeslag. Dat nieuws raakte vandaag bekend.

Mensen die volgend jaar een kind krijgen, zullen zelf kunnen kiezen wie hun kindergeld gaat uitbetalen. Tot nu toe was dat de werkgever die dat bepaalde. En vanaf dan zal men ook niet meer spreken over kindergeld, maar wel over groen pakket. Het nieuwe systeem treedt vanaf volgend jaar in Vlaanderen in werking.

Momenteel hangt het kindergeld dat je nu krijgt af van het aantal kinderen en hun leeftijd. Volgend jaar zal dat niet meer het geval zijn. Dan wordt het standaard 160 euro per kind, ongeacht het aantal kinderen dat je hebt of hun leeftijd.

De regeling geldt wel enkel voor kinderen die geboren worden vanaf 2019. Al zijn er wel een aantal zaken die wel voor iedereen gaan gelden. “Er zullen voor alle kinderen participatietoeslagen zijn”, verduidelijkt Leen Du Bois van Kind & Gezin aan VTM-Nieuws. “Zoals bijvoorbeeld de toeslag voor kinderopvang. Die is er voor kinderen die naar een opvang gaan maar niet betaald worden volgens het inkomen. Zij zullen per dag aanwezigheid een bedrag van 3,17 euro ontvangen.”

De schoolpremie zal wel minder bedragen dan nu, maar ouders zullen wel twee keer een kleutertoeslag krijgen. “Die kleutertoeslag bedraagt 130 euro”, gaat Leen Du Bois verder. “Ouders krijgen die twee keer, namelijk voor hun kleuters van drie en vier jaar. Het is een premie die kinderen moet aanmoedigen om naar school te gaan.