Noord-Korea wil nucleaire programma afbouwen

bron: Belga, Reuters, Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: AFP
Noord-Korea liet weten dat ze bereidt is om haar nucleaire programma te bevriezen en op te bergen op voorwaarde dat de veiligheid van haar regime gegarandeerd wordt. Dit werd door een gezant van Zuid-Korea aan Bloomberg gemeld. Ook werd er vanmorgen gepubliceerd dat de beide landen tot een ‘bevredigend akkoord’ waren gekomen.

Kim Young-Un ontving maandagavond in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang een delegatie van Zuid-Korea. Hierbij waren onder andere de nationale veiligheidsadviseur Chung Eui-yong en hoofd van de inlichtingendienst Suh Hoonin aanwezig.

Openhartig gesprek

De gesprekken van afgelopen nacht hebben resultaten geleverd: beide landen hebben een bevredigend akkoord gesloten. Ook heeft Noord-Korea toegestemt met het afbouwen van zijn nucleaire plannen. Daarnaast zullen de twee Korea’s een top houden eind april om de grenzen van beide landen opnieuw open te stellen.

Het KCNA, Noord-Koreaanse staatsnieuwsagentschap meldde dat er een openhartig gesprek had plaatsgevonden. Een volgend topbijeenkomst was gepland waarbij de landen in onderlinge dialoog zouden treden om ‘de ernstige militaire spanningen op het Koreaanse schiereiland te verminderen’.