Adil over zijn jeugd: ‘Geen geld hebben maakt u zeer ongelukkig’

bron: VRT NWS, HLN
door: Redactie
Afbeelding bron: Ton Wiggenraad
Het praatprogramma ‘De Rotonde’ van Radio 2 had regisseur Adil El Arbi (29) te gast zondag. Hij vertelde er over zijn jeugd in Antwerpen. Hij kreeg als klein kind altijd alles wat hij verlangde. De schuldenberg van zijn ouders ontdekte hij pas later toen hij besefte dat niet iedereen deurwaarders aan de deur kreeg.

Adil groeide op in een gezin waarbij ze met weinig geld moesten zien rond te komen. Zijn ouders waren marktkramers van beroep. Als de jongste en enigste zoon van het gezin, had hij alle aandacht. Hij moest hard werken op school en buizen op examens waren uit den boze. Adil: ‘Ik was de laatste die nog geboren kon worden. Mijn moeder was 14 jaar ouder dan mijn vader. All yes waren op mij gericht. Dat was de norm. Ik kende niets anders’.

Na de scheiding van zijn ouders, die ook lang nasleepte, werd het thuis nog zwaarder. Zijn moeder werd ziek en kon niet meer werken. Zijn vader werd na de crisis ontslagen. ‘Na een tijd wil je liever dat ze uit elkaar gaan dan dat ze de hele tijd ruzie maken, jaar na jaar ’, Aldus Adil. ‘Deurwaarders passeerden, dat was standaard. Ik dacht dat dat bij iedereen zo was. Ze zeggen dat geld niet gelukkig maakt, maar ik kan u zeggen: geen geld maakt u zeer ongelukkig.’

Adil El Arbi is bekend als regisseur van de films Image, Black en Patser. Samen met zijn partner Bilall Fallah hebben ze hun plaats verovert in de Belgische mediawereld. Ook de Amerikaanse filmwereld kijkt met grote ogen naar deze talentvolle duo. Adil won het programma De Slimste Mens Ter Wereld in 2014. Daarnaast verscheen hij ook in Heylen en de Herkomst en De Schuur van Scheire.