Nu al grote problemen door sneeuw in West-Vlaanderen: Veel ongevallen, spekgladde wegen en medisch rampenplan in werking getreden

bron: Het Nieuwsblad
door: PMN
Afbeelding bron: Twitter
Op sommige plaatsen in het land is het al beginnen sneeuwen. Op die plaatsen is het echt opletten. De wegen liggen er spekglad bij.

Momenteel is het al heftig aan het sneeuwen in West-Vlaanderen. In de regio rond Kortrijk regent het ongevallen, slippartijen en incidenten. Dat meldt Het Nieuwsblad. De hulpdiensten hebben de handen daar dan ook meer dan vol.

Er gebeurden al zeker zes ongevallen. Gelukkig waren de meeste ongevallen met blikschade. De politie van de zone Vlas (Kortrijk, Keurne en Lendelede) en ook de naburige korpsen deden een opmerkelijke vaststelling. “Het valt ons op dat het vocht op de bevroren grond meteen aanvriest.”

In heel de regio komen de hulpdiensten handen te kort. De brandweer van de zone Westhoek waarschuwt voor gladde wegen en zegt al het mogelijke te doen om mensen zo snel mogelijk te helpen. En niet alleen op de weg is het levensgevaarlijk, ook naast de weg. Er zijn al verschillende gevallen voetgangers naar het ziekenhuis gebracht.

In de hele regio Kortrijk - Roeselare werd ook het medisch plan afgekondigd. Op die manier kan men extra ziekenwagens sturen naar de vele incidenten. Ook in Vlaams-Brabant zijn er al verschillende ongevallen gemeld. De wegen zijn ook daar spekglad geworden.

Peter Bruyninck van het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt iedereen dan ook om de komende uren heel voorzichtig te zijn. “Minder je snelheid en hou afstand. Je moet rekening houden met ijzel, want er zijn al heel wat slippartijen gebeurd. Eigenlijk vermijd je best om de baan op te gaan. Zelfs op onze verkeerscamera’s zie je het ijs aanvriezen.”

Wat we vandaag krijgen is eigenlijk een zeer gevaarlijke cocktail. Dat beseft ook Veva Daniels, woordvoerder van het Agentschap Wegen en Verkeer. “Winterse neerslag op een bevroren ondergrond zorgt ervoor dat de wegen in een snel tempo spekglad kunnen zijn. Weggebruikers moeten extreem voorzichtig zijn wanneer zij zich op de weg, fietspad of het voetpad begeven. Voetgangers en fietsers kunnen gevaarlijke slippartijen maken op ijsplekken. Aan chauffeurs wordt gevraagd om onmiddellijk hun rijgedrag aan te passen aan de weersomstandigheden.”

“We doen er alles aan om de wegen ijsvrij te krijgen, maar in deze omstandigheden waarbij de regen het gestrooide zout wegspoelt en daarna onmiddellijk aanvriest is dat niet evident. Ook het bestrijden van deze vorm van gladheid is niet evident, verloopt eerder moeizaam en kan enige tijd in beslag nemen.”