Rechter neemt frappant besluit over het dragen van een hoofddoek op school

bron: VTM-Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: VTM-Nieuws
Bij het gemeenschapsonderwijs (Go!) zijn ze niet te spreken over een beslissing van de Tongerse rechtbank. De rechter oordeelde dat een aantal meisjes in Maasmechelen toch een hoofddoek mogen dragen op school.

Vorige week vrijdag besliste de rechtbank in Tongeren dat meisjes van het Atheneum Maasland en de Nikola Tesla middenschool in Maasmechelen hun hoofddoek toch mogen dragen, hoewel dat volgens het schoolreglement niet toegestaan is. De ouders van elf meisjes waren daarvoor naar de rechter gestapt.

Maar de rechter volgde de ouders niet. Hij oordeelde dat de school niet duidelijk had aangetoond dat er een gevaar is op segregatie, bekeringsdwang of andere probleemsituaties in de scholen. Het hof hield rekening met bepalingen van het Europese verdrag voor de rechten van de mens dat de verplichtingen aan de Europese landen oplegt om al hun burgers in volle vrijheid hun godsdienst te beleven.

De school moest het schoolreglement niet aanpassen. “Het is een vorm van overéénkomst die we graag respecteert zien gedurende het hele schooljaar. Dit dient niet enkel voor inschrijvingen. Zo komen onze scholen in de problemen, luidt het bij GO!

De beslissing van de rechtbank gaat niet meteen in en de scholen gingen ook nog eens in beroep. Het betekent voor de meisjes dat ze hun hoofddoek op school nog steeds niet mogen dragen.