Minister Schauvliege zal je binnenkort verplichten om dit te laten registreren

bron: Het Laatste Nieuws
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) heeft een nieuw plan op tafel gelegd. Ze wil binnenkort weer wat meer over u te weten komen.

Schauvliege wil het aantal kachels in Vlaanderen in beeld brengen. “Mogelijk komt er een verplichte registratie bij de verkoop van huizen of wordt het opgenomen in de Woningpas", verklaarde de minister gisteren in het Vlaams Parlement.

Het Laatste Nieuws weet dat het nieuws niet als een verrassing komt. Vorige week kondigde de minister al aan dat ze plannen had in die richting. Toen zei Schauvliege dat ze de Vlamingen met een premie wil aanzetten om oude, vervuilde kachels te vervangen door een milieuvriendelijker exemplaar.

Volgens de technologiefederatie Agoria gaat het om kachels die ouder zijn dan 10 jaar. Zij zouden allemaal vervangen moeten worden. Open haarden en oude kachels (van voor 2011) stoten 12 keer meer fijn stof uit dan een moderne kachel.

Minister Schauvliege hoopt nu een overzicht te krijgen van het aantal kachels in Vlaanderen. Daarom zal ze aan elke Vlaming de vraag stellen om wie een kachel heeft die te laten registreren. Wanneer de kachel of open haard 10 jaar of ouder is, zal je aangemoedigd worden om die te vervangen. Daarvoor kan je wel rekenen op een premie die de minister uitdeelt.