Het koude weer heeft ook een positieve kant: "Zal vanaf deze week mogelijk zijn"

bron: Gazet van Antwerpen
door: PMN
Afbeelding bron: Photonews
Het gaat de komende dagen goed vriezen. En dat gaat zo zijn gevolgen hebben. Maar er is ook wel wat goed nieuws verbonden aan de ijskoude temperaturen.

In Nederland ligt er nog te weinig ijs voor een Elfstedentocht, maar voor de schaatsliefhebbers in ons land is er wel goed nieuws. Het zal de komende dagen waarschijnlijk mogelijk zijn om in de vrije natuur te schaatsen.

“Afgaand op de voorlopige weersvoorspellingen is er een grote kans dat in de tweede helft van de week her en der vijvers genoeg bevroren zijn om op te schaatsen”, zegt Marie-Laure Vanwanseele van het Agentschap Natuur en Bos in Gazet van Antwerpen.

"Momenteel is het nog te gevaarlijk om te schaatsen"

Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben. Veel zal afhangen van de stand van de zon, de kracht van de wind en de diepte van de vijver. “Als er te veel stroming op het water zit of het te diep is, is de kans op goede ijsvorming kleiner.”

Momenteel is het nog te gevaarlijk om al in de vrije natuur te gaan schaatsen. Dat komt door de zon en de wind. Wanneer dat precies verandert, daarover oordelen het Agentschap en de burgemeesters. Zij zullen allicht groen licht geven als men zeker is dat de ijslaag dik genoeg. Ze gaan geen enkel risico nemen.