Drastische ingreep omtrent bloemenmeisjes in wielrennen

bron: Radio2 Oost-Vlaanderen/Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De bloemenmeisjes werden vorig jaar in Australië afgevoerd vanwege te seksistisch en te stigmatiserend. In België waren ze er nog wel, maar ook hier is het nu afgelopen. In het voorjaar zullen de winnaars van de klassiekers het moeten doen zonder de zoenen van het bloemenmeisje. Flanders Classic zal immers geen podiummissen meer inschakelen.

Maja Leye zal de komende weken geen kussen meer uitdelen. Leye werd bekend nadat Peter Sagan na de Ronde van Vlaanderen in 2013 geprobeerd had om in haar billen te knijpen. Zij zwaait nu ook af als bloemenmeisje, maar blijft wel betrokken bij de voorjaarsklassiekers van Flanders Classics. We hebben het dan onder meer over de Ronde van Vlaanderen of Gent-Wevelgem.

Master of Ceremony

Leye wordt 'Master of Ceremony' en moet de hele huldiging in goede banen leiden. “Er worden inderdaad geen kussen meer gegeven en ook de bloemen verdwijnen”, vertelt Leye bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. “Verder verandert er eigenlijk niet veel. Alles zal wat strakker en frisser zijn en er is nog altijd champagne. En uiteraard blijft de trofee er ook.”

Leye zal wel zeker nog dicht in de buurt van het podium te vinden zijn. “Ik zal de renners begeleiden en blijf ook op het podium. Ik zal het dus niet moeten missen. Het past in de tijdsgeest dat de missen verdwijnen. Of de #metoo-campagne er iets mee te maken heeft, kan ik niet zeggen.”

Het afschaffen van de bloemenmeisjes komt niet echt als een verrassing. “We waren al langer aan het denken om de podiumceremonie te veranderen", vertelt Leye. Velen vonden de bloemenmeisjes te seksistisch. Zelf had Leye daar helemaal geen problemen mee. Dat wenst ze toch enigszins te benadrukken. "Ik heb het altijd heel graag gedaan in het verleden en zag mezelf nooit als lustobject. Het is een nieuw tijdperk en ik kijk uit naar mijn nieuwe rol."