Levensbelangrijke waarschuwing over de e-sigaret

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Er heeft opnieuw een studie aangetoond dat de e-sigaret ronduit schadelijk is voor de gezondheid. Amerikaanse onderzoekers hebben nu ontdekt dat ook het apparaatje zelf niet goed is voor de gezondheid. Bij de verhitting van de vulvloeistof komen giftige metalen vrij.

Ook Britse onderzoekers hadden vorig jaar al ontdekt dat de e-sigaret helemaal niet zonder gevaar is. Hun studie toonde aan dat rokers van e-sigaretten een verhoogde kans hebben op long- en blaaskanker en op hartziekten. Jongeren met een e-sigaret werden dan weer meer verleid tot échte sigaretten. 

Giftige stoffen

Onderzoek aan de Amerikaanse Johns Hopkins University toont nu dus aan dat er giftige stoffen vrijkomen bij de verhitting van de vulvloeistof. Wetenschappers deden metingen bij apparaatjes van 56 vapers, waarbij de concentratie van vijftien soorten metalen werd nagegaan. Dat gebeurde in de onverwarmde vulling als in de verwarmde vloeistof en in de aerosols, de zwevende vaste- en vloeibare deeltjes die ingeademd worden.

In de aerosols en in de verwarmde vloeistof zat veel meer metaal dan in de nog ongebruikte vulling. De concentraties verschilden wel sterk van merk tot merk. De aanwezigheid van nikkel, chroom, lood, mangaan en arseen doet bij velen de wenkbrauwen fronsen. Die metalen kunnen erg giftig zijn.

 
De wetenschappers waarschuwen ook voor 'essentiële metalen', zoals ­ijzer, zink en koper. Het zijn elementen die ons lichaam nodig heeft en die we opnemen via voedsel, maar bij inademing kunnen ze erg schadelijk zijn.

Groot succes

De e-sigaretten zijn de laatste jaren serieus in opgang. Velen zien het als een minder ongezonde variant van gewone sigaretten. Steeds meer studies tonen echter aan dat de e-sigaret ook gewoon niet gezond is. Wellicht zullen er in de toekomst daardoor meer en meer campagnes komen om ook de e-sigaret af te raden.