Opgelet want het wordt extreem koud: Temperaturen tot -20 graden

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
We mogen ons schrap zetten voor heel koud weer. Het wordt bibberen. De zon is dan wel van de partij, maar door de koude temperaturen zal het zeker niet aanvoelen als lente."Een koudegolf eind februari of begin maart komt niet vaak voor, maar is toch perfect normaal", klinkt het in Het Laatste Nieuws.

We mogen temperaturen in de Hoge Venen tot -20 graden verwachten 's nachts. Ook in de rest van het land zal het tot tien graden onder nul gaan in de nachten. "Deze week gaat het 's nachts richting -5 graden in Laag-België en naar -10 tot -12 in Hoog-België", zegt weerman David Dehenauw.

-20 graden

"Begin volgende week sluit ik zelfs niet uit dat het in de Hoge Venen op een aantal plaatsen tussen de -15 en -20 graden zal vriezen. Maar enkel op voorwaarde dat de hemel klaar blijft en er weinig wind staat. Positief is dan weer dat de temperaturen in Vlaanderen overdag boven nul stijgen en de zon zich overvloedig zal laten zien", vervolgt Dehenauw. "Die toestand blijft de komende twee weken vrijwel stabiel."

We hebben te maken met een polar vortex. "Dat is een weersverschijnsel in de laag tussen 15 en 50 kilometer hoogte in de stratosfeer, dat zich in deze periode van het jaar ophoudt boven de Noordpool", legt Dehenauw uit in de krant. "Als op die hoogte echter een plotse opwarming plaatsvindt, maakt het lagedrukgebied er plaats voor een hogedrukgebied. De wind draait dan en komt onze richting uit. Dit zorgt voor een aanvoer van koude polaire lucht."


Zo'n late winterprik komt niet ieder jaar voor, maar uitzonderlijk is het ook niet. In 2013 bleven de temperaturen op 11 en 12 maart de hele dag negatief. Daar kregen we dan nog een fikse laag sneeuw bovenop. In de ochtend van 13 maar zakte de temperatuur zelfs onder de -10 graden in Ukkel. Het bleef toen nog koud tot half april.

Intussen roept Vogelbescherming Vlaanderen op om ook aan de vogels te denken. Zij zijn al verzwakt . Mogelijkheden om de dieren te geven zijn pindaslingers, vetbollen, vogelzaad en fruit zoals rozijnen.