Sven Nys wil wat kwijt over 30ste zege van Mathieu Van der Poel

bron: VTM/Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Mathieu Van der Poel heeft zijn 30ste zege van het seizoen behaald zondag in Hulst. Daarmee evenaart hij het record van Sven Nys. Hij kan het zelfs nog verbeteren bij een eventuele zege woensdag in Waregem of komend weekend in de Sluitingsprijs in Oostmalle.

Een record afstaan is natuurlijk nooit leuk. Nys relativeert het echter en kan er wel mee leven dat hij dat indrukwekkende record moet doorgeven aan een groot kampioen als Mathieu Van der Poel. "Het zou me niet echt iets doen, hoor", benadrukt Nys bij VTM.

Fenomenaal

"Het doet mij alleen maar beseffen dat dat een zeer straf getal is. Al die wedstrijden die Mathieu heeft afgewerkt... Dat is fenomenaal", steekt Nys zijn bewondering niet onder stoelen of banken. "Dat zijn gigantisch veel wedstrijden op een seizoen dat alles moet meezitten, dat je de beste moet zijn en dat je niet ziek mag worden."

In dat jaar dat Nys aan 30 zeges kwam, had hij hetzelfde probleem als Van der Poel nu. Heel veel overwinningen, maar de wereldtitel pakte hij niet. "Als er één renner is die ik het gun om het record te breken, dan is het Mathieu wel. Dan is het sowieso dik verdiend", klinkt het.

Waarschuwing

Nys maakt zich ook geen begoochelingen. Van der Poel zal het record breken, zo luidt het. "Ik ga er vanuit dat hij 31 of 32 wedstrijden zal winnen. Dat is uitzonderlijk. Dan moet je een heel jaar op topniveau presteren. Het is gewoon een klasbak. Ik heb daar wel bewondering voor. Zelf geniet ik er nog eens extra van dat ik die 30 gehaald heb. Dan sta je daar nog meer bij stil hoe moeilijk dat is."

Toch waarschuwt Nys Van der Poel ook. "Hij moet oppassen dat hij niet te veel hooi op zijn vork neemt en zich gaat overbelasten. Dit seizoen was dat geen probleem, maar volgend jaar is een nieuw jaar. Maar ook dan zal hij dominant blijven."

Van der Poel zelf was gisteren - terecht - trots op zijn verwezenlijking. “Deze dertigste zege doet deugd. Het toont aan welk superseizoen ik heb. Had iemand dit ooit gezegd voor de start van het seizoen dan zou ik toch wel raar gekeken hebben, maar het is nu eenmaal een feit. En het kunnen er misschien nog meer worden", aldus de Nederlander.