Wellens na winst en leidersplaats in Ruta del Sol: "Dat zou toch dom zijn!"

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Tim Wellens heeft voor een knappe dubbelslag gezorgd in de Ruta del Sol. De renner van Lotto Soudal was op de steile kasseiklim Mikel Landa de baas. Daardoor werd hij meteen ook leider. Morgen staat de afsluitende tijdrit op het programma.

Wellens had de rit al vooraf met stip aangeduid en de belofte gemaakt dat hij wat zou laten zien. Dat is dus met verve gelukt. "Ik had al gezien dat het een mooie aankomst was. Steil, lastig en met kasseitjes", aldus Wellens tegenover Het Laatste Nieuws. "Gisteren heb ik in het hotel nog eens goed mijn research gedaan en op internet elke bocht bekeken. Ik wist dus hoe de aankomst erbij lag. De kasseien maakten het iets zwaarder. Tussenin waren er kleine strookjes asfalt en daar kon ik van profiteren om af en toe op adem te komen.”

Geen verrassing

Eigenlijk is het amper een verrassing voor Wellens dat hij als eerste boven kwam. “Ik wist dat ik hier sterk zou zijn", klinkt het vol zelfvertrouwen. "Twee dagen geleden had ik al een goed gevoel bergop, maar toen was Wout Poels net iets beter. Toen ik vanmorgen in de teambus hoorde dat we voor vandaag wellicht op twee paarden gingen wedden, heb ik mijn oortjes afgegeven."

Een opmerkelijke beslissing van Wellens, die hem geen windeieren legde. "Ik wist de hele dag van niets, gewoon omdat ik zo het best kon focussen op die laatste klim. Door de smalle weg naar boven wist ik ook dat het zaak zou zijn om goed te positioneren. De ploegmakkers hebben me daarbij uitstekend geholpen en daarna was het een kwestie van zo hard mogelijk naar boven te rijden.” 

Omloop

Wellens kan de Ruta del Sol nu gewoon winnen. "Ik ben heel blij met deze overwinning. Of ik nu wel aan de eindzege denk? Het zou dom zijn om nu niet vol mijn kans te gaan in de tijdrit. Ik heb nu de leiderstrui, dus ik maak een kans, ja. Landa, Poels, Fuglsang en Sanchez worden wellicht mijn grootste concurrenten. Het is een atypische tijdrit met grindwegen. Misschien kan dat wel in mijn voordeel spelen", zegt hij.

Na de Ruta del Sol volgt de Omloop. Kan hij ook daar een gooi doen naar de zege? Wellens blijft toch eerder bescheiden. "Ik denk niet dat de kasseitjes hier vergelijkbaar zijn met de heuvels in de Vlaamse Ardennen. Ik denk dat dit steiler was en iets langer ook dan de meeste hellingen bij ons. Volgende week zullen er ook andere renners aan de start staan, dus we zullen zien."