De lente klopt aan de deur: Dit weer mogen we de komende dagen verwachten

bron: KMI
door: Redactie
Afbeelding bron: Foter
Vandaag mogen we een flinke portie zon verwachten. Het is de voorbode van een zonnig weekend. Voor het eerst kunnen we al eens proeven van de lente, al blijven de temperaturen wel nog onder de 10 graden steken. Toch zal het zeer aangenaam worden. Na het weekend wordt even minder goed weer.

Vandaag begint de dag op de meeste plaatsen vrij zonnig. Ten zuiden van Samber en Maas hangt er vanmorgen soms nevel of (aanvriezende) mist en lage bewolking. In de loop van de dag ontwikkelen er zich ook wat stapelwolken. Tegen de avond schuift er vanaf de Franse grens hoge bewolking over ons land. Het kwik stijgt tot rond +2 graden in de Hoge Venen, tot +8 of lokaal +9 graden in Laag-België en tot +7 graden aan zee. De wind waait eerst soms nog matig, maar wordt snel overwegend zwak uit het zuidwesten. Naar het einde van de dag toe wordt hij veranderlijk. 

Vanavond verwachten we vrij veel hoge bewolking en in de loop van de nacht verschijnt er ook meer lage bewolking, vooral dan in de zuidelijke helft van het land. In het tweede deel van de nacht verwachten we mogelijk winterse neerslag in het uiterste zuidoosten van het land. De minima worden in het begin van de nacht bereikt; ze liggen rond -3 graden in de Hoge Venen en tussen 0 en +2 graden in Vlaanderen. De wind waait zwak uit veranderlijke richting, zich geleidelijk oriënterend naar de oostelijke sector. 

Zaterdag begint met vrij veel wolkenvelden, vooral in de zuidelijke helft van het land. Ten zuiden van Samber en Maas valt in de voormiddag winterse neerslag of sneeuw, elders blijft het wellicht droog. In de loop van de dag wordt het zonnig. De temperaturen stijgen naar waarden tussen 1 graad in de Hoge Venen en 7 graden elders. De wind is zwak uit noordelijke richtingen. 

Na een koude nacht krijgen we zondag eerst veel zon. In de namiddag neemt de bewolking vanuit het noordwesten toe en 's avonds kan er in het westen lichte regen vallen. De maximumtemperatuur ligt rond 6 graden in het centrum van het land. 

Maandag en dinsdag wordt het vaak bewolkt. Vooral maandag kan er soms wat regen of motregen vallen. 's Nachts vriest het nog in de Ardennen, elders zijn de minima licht positief. Overdag stijgt het kwik naar 6 graden in het centrum. 

Woensdag en donderdag wisselen zon en wolken elkaar af en blijft het droog met maxima rond 4 of 5 graden in het centrum. Tijdens de nacht kan het op veel plaatsen opnieuw vriezen.

Tags zonnig weer