Het wordt verschrikkelijk koud, daarna weersverandering op komst

bron: KMI
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Vanochtend wordt het zonnig maar koud met een goed voelbare zuidenwind. De temperaturen schommelen tussen -2 en -5 graden ten zuiden van Samber en Maas, zeer plaatselijk -10 graden in de Hoge Venen. Elders in het land schommelen ze rond 0 graden. Dat meldt het KMI.

Vandaag krijgen we in vrijwel heel het land fris maar zonnig weer. In de loop van de namiddag zal over het westen de bewolking wel wat toenemen maar het blijft waarschijnlijk nog droog. We verwachten maxima van -2 tot +1 in de Ardennen en tussen 4 en 6 graden elders in het land. De zuidenwind waait meestal matig en in het westen en aan de kust vrij krachtig, met daar mogelijk rukwinden tot 50 of 60 km/u. 

Vanavond en vannacht is het in het westen van het land gedeeltelijk tot zwaarbewolkt en mogelijk valt er soms wat lichte sneeuw of smeltende sneeuw. De hoeveelheden zijn zeer beperkt. In het centrum en het oosten blijft het droog en vrijwel helder. We verwachten minima tussen +1 graden aan de kust, van -1 tot -4 graden in het binnenland en van -6 tot lokaal -10 graden in de Ardennen. Er staat een matige wind uit zuid tot zuidoost. 

Ook morgen is er in het westen eerst nog meer bewolking maar het blijft vrijwel droog. Elders in het land zijn er meer, soms brede opklaringen. In de loop van de dag neemt de bewolking overal toe en in de loop van de nacht trekt regen, voorafgegaan door sneeuw het land in. De maxima variëren tussen 0 graden in de Hoge Venen en 7 graden aan de kust. De wind waait matig uit het zuiden, maar neemt aan de kust toe tot een vrij krachtige wind met rukwinden tot 60 km/u. 

Volgende dagen

Donderdag wordt het zwaarbewolkt en trekt een regenzone verder over het oost over het land. In de Ardennen valt er nog sneeuw. Elders krijgen we eerst nog enkele buien maar daarna ook mooie opklaringen. De maxima liggen tussen 1 graad in de Hoge Venen en 10 graden aan zee en het westen. De matige tot vrij krachtige zuidenwind ruimt naar west en neemt in kracht af.

Vrijdag is het droog met een, door hoge wolken, gesluierde zon. 's Avonds bereikt een storing vanuit Frankrijk ons land en treft vooral het zuiden. In De Ardennen valt er opnieuw sneeuw. De maxima in het centrum van het land liggen in de buurt van 7 à 8 graden bij een overwegend zwakke wind. 

Zaterdag trekt de neerslag weg naar het oosten en in de loop van de dag krijgen we geleidelijk overal mooie opklaringen. Maxima rond 7 graden. 

Zondag en maandag lijkt een anticycloon zich boven onze streken te installeren. Het wordt rustig en vrij zonnig. De maxima schommelen rond 8 graden. De nachten worden opnieuw koud met nachtvorst en kans op aanvriezende mist.

Tags weer