Obi uit 'De Buurtpolitie' krijgt te maken met racisme: "Laten ze hier ook al negers binnen?"

bron: Dag Allemaal
door: Redactie
Afbeelding bron: Medialaan
Johan Kalifa Bals (34) is bekend als Obi Basu uit 'De Buurtpolitie'. Hoewel hij op zeven maanden na zijn hele leven al in België woont, krijgt ook hij regelmatig te maken met racisme.

En natuurlijk mag er wel eens gelachen worden met zijn huidskleur, vindt hij zelf. Zeker wanneer dat onder vrienden gebeurd, of zoals Philip Geubels in zijn nieuwe programma 'Taboe', gezien hij eerst gaat vragen met wat ze wél en met wat ze niet kunnen lachen. Maar Johan weet dat sommige mensen het niet grappig bedoelen en dus écht racistisch zijn. 

Racisme
"'Laten ze hier ook al negers binnen?', krijg ik soms op café te horen. Absoluut niet oké, maar ik reageer daar meestal locaniek op. Dan zeg ik: 'Ja, ik kom hier een pint pakken. Wat drinkt ge van mij?' En dan drinken we samen een glas."

"Als ik de straat oversteek en het wordt rood, roepen automobilisten wel eens: 'Hebben ze geen lichten in dat apenland van u?!' Die mensen zien niet dat ik al vanaf mijn zeven maanden in België woon. Al gaat het de laatste tijd wel beter. Vanaf het moment dat je op tv komt, krijg je blijkbaar een andere status."

Jeugdjaren
Ook als tiener kreeg hij veel te maken met racistische opmerkingen. "Als een blanke jongen in zijn puberteit kattenkwaad uithaalde, was dat normaal. Maar als ik iets deed wat niet hoorde, was het van: 'Tja, het is ne zwarte, dat zit er nu eenmaal in.'"

"Ik ken heel wat lotgenoten die door zulk racisme in de put belanden of zijn gaan vechten. Dan worden ze zéker met de vingen gewezen, terwijl mensen de aanleiding niet kennen. Gelukkig had ik goede vrienden die het voor mij opnamen."