Zeer slecht nieuws voor iedereen die een e-sigaret heeft

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Archieffoto
Elektronisch roken wordt flink aangeprezen de laatste jaren. Het zou een gezondere vervanger van roken zijn. Een nieuwe studie wijst echter uit dat de chemische smaakmakers niet zo onschuldig zijn als ze klinken.

Volgens het advies van de Hoge Gezondheidsraad zijn e-sigaretten "beduidend minder toxisch" dan tabak. De voorwaarde is wel dat ze voldoen aan de Europese normen van veiligheid en kwaliteit. De Gezondheidsraad geeft wel mee dat er onderzoek gedaan moet worden naar het effect van dampen op het lichaam.

Een nieuwe studie in het tijdschrift Frontiers in Physiology werpt alvast een alarmerend licht op die dampen. Zelfs e-sigaretten zonder nicotine kunnen gevaarlijk zijn. De chemische stoffen die de e-liquid haar smaakje geven - zoals je banaansmaak of aardbeiensmaak hebt - zijn lang niet zo onschuldig als ze klinken. De stoffen zijn veilig bevonden door de voedingsindustrie, maar dat betekent niet dat ze probleemloos geïnhaleerd kunnen worden.

Vooral kaneel, vanille en botersmaak zijn te mijden, klinkt het in het onderzoek. Verschillende smaakjes mengen mag je helemaal niet doen. “Onze research toonde aan dat het mixen van e-liquids veruit het giftigste is voor de witte bloedcellen", aldus Prof. dr. Irfan Rahman.