Wij betalen de privéreisjes van Koning Filip en Koningin Mathilde: Dit heeft ons dat al gekost

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Koning Filip en koningin Mathilde zijn er vorig jaar negentien keer op uitgetrokken met een vliegtuig van Defensie. Het ging zeven keer om een officiële verplaatsing, maar ook twaalf keer ging het om een privéreisje. Dat is dus gemiddeld één keer per maand.

Het Nieuwsblad heeft berekend hoeveel dat de belastingbetaler gekost heeft. Het gaat over een som van 452.662 euro. Dat is 80.000 euro meer dan in 2016. Besparen zit er bij het koningshuis dus niet meteen in.

De officiële reizen waren goed voor 335.929 euro. Maar dus ook privé werd er nog veel geld uitgegeven. Ook dan mag het vorstenpaar beroep doen op een vliegtuig van defensie. Zo ging men er met de kinderen op uit naar Punta Cana (Dominicaanse Republiek). Geregeld volgde er ook eens een citytrip. De privéreizen waren samen goed voor 116.736 euro. De cijfers werden opgevraagd door minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).

Hij wijst er wel op dat de kosten bijna integraal worden verhaald op de dotatie van de koning. Die bedraagt in totaal 12.021.000 euro.