Wie graag hard wil werken en daarna een lange tijd vakantie wil nemen, kan dit doen vanaf 1 februari: Dit is wat er staat te gebeuren

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Vanaf 1 februari zijn er meer mogelijkheden om verlof te nemen op je werk. Er kan veel, zolang je baas maar akkoord gaat.

Wie even harder wil werken om daarna bijvoorbeeld een maand verlof te nemen, zal dit vanaf volgende maand kunnen doen. De regering wil op die manier de werknemer adempauzes gunnen indien die daar nood aan heeft. "Dit is een essentieel onderdeel van het pakket aan maatregelen om werkbaar en wendbaar werk te garanderen", legt minister van Werk Kris Peeters (CD&V) uit in Het Laatste Nieuws.

De regering wil mensen langer aan het werk houden en als ze regelmatig een adempauze kunnen nemen, moet dit haalbaar worden. Eigenlijk moest het ‘vakantiesparen’ in augustus van start gaan, maar vakbonden en werkgevers zagen nog problemen en dus werd het uitgesteld. Gisteren was ook het laatste overleg afgesprongen. Zo treedt de regeling op 1 februari automatisch in werking.

Hoe gaat het in zijn werk?

Je kan vakantie sparen als je met je baas (schriftelijk!) afspreekt om tijdens een bepaalde, drukke periode wat extra te werken. Om de werknemer te beschermen, kan hij wel maar maximaal 12 vrijwillige overuren per week maken en er maximaal 100 per jaar overdragen naar het volgende. Werkt hij meer, dan krijgt hij daar net als vandaag ook 'recup' voor in de plaats. Die moet je dan wel nog hetzelfde jaar opnemen.

Wie een glijdend uurrooster heeft, kan het aantal uren opsparen dat hij boven de gemiddelde arbeidsduur per week presteert. Nu spaar je die ook al op, maar het verschil is dat je ze ook zal kunnen overdragen naar het jaar nadien.

Ook de vakantiedagen die je jaarlijks van je werkgever krijgt, kan je overdragen. In de toekomst zal een koninklijk besluit kunnen bepalen dat ook eindejaarspremies kunnen worden opgespaard, om deze daarna om te zetten in verlof.

Wanneer kan je de gespaarde vakantiedagen opnemen?

Op het moment dat je een akkoord daarover bereikt met je baas. De vakantiedagen blijven opsparen tot aan het einde van de loopbaan, om zo vroeger met pensioen te gaan, is niet mogelijk.