Gelukkig moeten Boudewijn en Fabiola dit niet meer meemaken: "Ze zouden zich omkeren in hun graf"

bron: TV-Familie
door: Redactie
Afbeelding bron: Archieffoto
Een vreemde beslissing van de Spaanse gemeente Motril heeft het Paleis goed in de problemen gebracht. Alles heeft te maken met de villa van het overleden koningspaar Boudewijn en Fabiola.

De Spaanse gemeente Motril besliste dat villa Astrida, het buitenverblijf van wijlen koning Boudewijn en Fabiola, een luxehotel mag worden. Dat is verrassend nieuws want dat stemt niet overéén met wat het Paleis communiceert.

Volgens het Paleis behoorde die villa toe tot het Hulpfonds van Koningin Mathilde, niet dus. “Het Paleis heeft iedereen iets voorgelogen”, zegt royalty-expert Thierry Debels in TV-Familie. “Normaal communiceert het Paleis niet over privézaken van onze royals, maar omdat er na de dood van Fabiola heisa was ontstaan over de erfenis, stuurde het Paleis bij hoge uitzondering een communiqué rond.” 

"Klinkklare onzin"
“Daarin stond dus duidelijk vermeld dat alles voor het Hulpfonds van Koningin Mathilde was. Klinkklare onzin, omdat we op dat moment al wisten dat Fabiola nog een eigen fonds in Spanje had, voor haar familie. Maar daar bleef het Paleis met opzet vaag over. Ook over de villa in Motril, waar koning Boudewijn in 1993 aan een hartaanval bezweek, bestond onduidelijkheid.”

Verkopen
De waarheid is dat de villa beheerd wordt de Spaanse neven en nichten van Fabiola. Zij erfden het na haar dood, maar intussen ligt de villa er al twee jaar verlaten bij. Daarom wil de familie ze nu verkopen aan een projectontwikkelaar. Die heeft interesse om het domein om te vormen tot een vijfsterrenhotel met 120 kamers, én een kapel ter ere van het overleden vorstenpaar.

"Zouden zich omkeren in hun graf"
“Ik begrijp dat Fabiola's familie iets wil doen met die villa in Motril”, gaat Debels verder. “Maar om er nu een luxehotel van te maken... Dat kán eigenlijk niet! Want dat past totaal niet bij de bescheiden en sobere levensstijl van Boudewijn en Fabiola. Zij hadden zeker en vast de voorkeur gegeven aan een museum of zo. Bovendien: zeg nu zelf, wie gaat er in godsnaam naar een luxehotel ter ere van koning Boudewijn en koningin Fabiola? Precies, niemand. Een mondain hotel.... Boudewijn en Fabiola zouden zich omdraaien in hun graf!"