Situatie met transitmigranten langs E40 loopt uit de hand: “Dit kon niet blijven duren”

bron: Belga
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Op de snelwegparking langs de E40 richting Gent in Groot-Bijgaarden proberen transitmigranten voortdurend in vrachtwagens te kruipen om naar Groot-Brittannië te geraken. De burgemeesters van Dilbeek en Asse nemen nu een ingrijpend besluit om deze situatie een halt toe te roepen. "Dit kon niet blijven duren", klinkt het.

Drie maanden lang zullen vrachtwagenchauffeurs 's nachts niet terecht kunnen op de snelwegparking langs de E40 in Groot-Bijgaarden. De burgemeesters van Dilbeek en Asse hebben besloten om tussen 22.00 uur en 6.00 uur de parking te sluiten. “Het gaat om een tijdelijke oplossing”, beklemtoont Dilbeeks burgemeester Willy Segers (N-VA). “De huidige situatie kon niet blijven duren.”

Er wordt volop gedacht over hoe de situatie in de toekomst verholpen kan worden. “Minister Weyts zei woensdag in het parlement dat er in februari een uitspraak verwacht wordt over een bestemmingswijziging van de parking, na een klacht daarover”, legt Segers uit. “Door die klacht konden de nodige aanpassingswerken aan de parking nog niet uitgevoerd worden, wat van Groot-Bijgaarden de zwakke plek maakte langs de E40. Ongeacht de uitspraak zouden die werken in februari kunnen starten.”

Vlaams-Brabants provinciegouverneur Lodewijk De Witte vindt privébewaking een goed idee, maar daarvan is Segers geen voorstander. “Dat kost heel veel geld. En als we nu de parking sluiten, verkrijgen we hetzelfde effect, zonder extra kosten.”