Afghaan die noodgedwongen ons land moet verlaten, mag toch plots blijven door bijzondere beslissing: "Dat deed me ontzettend deugd"

bron: GVA
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Nadra Ahmadi die al vijf jaar in Retie woont en haar Afghaanse man Ahmad Milad Fazli (20) zagen zware sneeuw toen ze te horen kregen dat Ahmad noodgedwongen het land moest verlaten. De man werd opgesloten in het asielcentrum van Vottem bij Luik en dat terwijl zijn hoogzwangere vrouw Nadra helemaal alleen in Retie verbleef.

Twee weken geleden werd Ahmad plots naar de luchthaven gevoerd voor een gedwongen repatriëren naar zijn land van herkomst Afghanistan. De man verzette zich zo hevig, dat de vlucht uiteindelijk toch werd afgeblazen. Zijn advocate Sylvie Michlolt besliste tot het uiterste te gaan om haar cliënt vrij te krijgen en met succes. Gisterenmorgen mocht Ahmad vrij, als is het slechts voor één maand. 

"Dit menselijk gebaar maakt ons supergelukkig. Eindelijk kan ik nu rustig toeleven naar de bevalling, zonder stress en zonder schrik dat mijn man morgen plots op het vliegtuig naar Afghanistan wordt gezet", vertelt Nadra opgelucht. Drie maanden konden Ahmad en Nadra elkaar niet zien, maar gisteren werden ze opnieuw herenigd. "Het deed deugd dat ik Nadra eindelijk kon vastpakken en ons kindje kon voelen in haar buik", vertelt Ahmad dolgelukkig.

Het koppelt is verheugd dat ze elkaar weerzien, maar leeft ook in angst. Nadra vertelt dat Ahmad na de bevalling een vaderschapstest zal ondergaan die moet aantonen dat hij de biologische vader is van het kind. Alleen zo kan hij een gezinshereniging aanvragen en voorgoed in Retie bij zijn vrouw en kind blijven.