Minister Kris Peeters werkt aan nieuw plan voor energiefactuur

bron: Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Vier op de tien Belgen zit met de handen in het haar over hun energiefactuur. Vaak is het een onbegrijpelijk kluwen dat moeilijk te verstaan is voor een leek. Daar wil minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) iets aan veranderen.

Kris Peeters wil een sterke vereenvoudiging van de energiefactuur. Termen als "effectief verbruik", "geschat verbruik" of "toeslag beschermde klanten" zijn vaak moeilijk te begrijpen voor de consument. Daar wil hij vanaf stappen. “Op termijn moet alles op één A4’tje passen”, zeggen ook de energieleveranciers.

“Waarom een eenvoudigere factuur nuttig is? Omdat één op de vijf Belgen in energiearmoede leeft”, zegt Caroline George van de stichting. “Dat wil zeggen dat ze te veel uitgeven aan elektriciteit en gas, ofwel het licht of de verwarming uitdraaien omdat ze anders in de financiële problemen komen.”

De prijzen op onze factuur komen niet lager te liggen, maar heeft wel ander voordelen. "Het zorgt er wel voor dat iedereen begrijpt wat hij precies betaalt, het helpt mensen om inzicht te krijgen in hun energieverbruik en om dat dus beter in de hand te houden”, zegt George.