Zijn we op het nippertje aan een aanslag ontsnapt? Afghaan die gisteren door Gentse politie werd neergeschoten had luguber plan

bron: GVA, VRT NWS
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
UPDATE - Gisterenavond heeft een man in het station van Gent-Sint-Pieters twee agenten van de Spoorwegpolitie aangevallen met een mes. "Zijn bedoelingen zijn helemaal niet duidelijk", maar wat wel met zekerheid kan worden vastgesteld is dat hij een luguber plan had en de spoorwegagenten ernstig wilde toetakelen.

"Hij zwaaide met een mes boven zijn hoofd"
“De man liep schreeuwend het station binnen, terwijl hij met een mes boven zijn hoofd zwaaide”, vertelt student Warre Demeurisse die op dat moment in het station was. “Er stonden twee politiemensen in het station. Toen die kerel binnenliep, geboden ze hem onmiddellijk om zijn mes neer te leggen”, zegt een andere getuige. “Dat deed hij niet. Hij bleef schreeuwen en hij zette een paar stappen in de richting van de agenten. Daarop heeft één agent twee schoten gelost.”

Iets in vreemde taal
Nadat de man was neergeschoten stak hij zijn mes in de lucht en begon te schreeuwen. "De agenten hielden hem onder schot. Pas na enige tijd hebben ze hem gefouilleerd en vastgebonden", klinkt het. Toen de man het station binnenkwam was hij iets aan het schreeuwen. Wat hij precies riep, is nog onduidelijk op dit moment. "Het was zeker in een vreemde taal”, beweren getuigen. Sommigen zeggen dat de man die een soort witte tulband op het hoofd droeg Koranverzen geciteerd zou hebben, maar dat werd nog niet officieel bevestigd.

Na verlaging terreurniveau
Het parket wilde gisterenavond nog niet uitsluiten dat het om een terreurdaad zou gaan. "Er is een schietincident gebeurd. We onderzoeken de omstandigheden van de feiten”, aldus An Schoonjans van het parket Oost-Vlaanderen afdeling Gent. Het is erg opmerkelijk dat het schietincident gebeurt een dag nadat het terreurniveau in ons land werd verlaagd van drie naar twee. De veiligheidsdiensten vreesden toen al voor de gevolgen. VRT NWS meldde vanochtend dat een terreurdaad is uitgesloten. De Afghaan kampt met ernstige psychische problemen.