Theo Francken wil nieuwe maatregel tegen sans-papiers invoeren: “Dit gaat erg ver”

bron: HBVL
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Als het van Theo Francken (N-VA) afhangt, komt er een nieuwe wet die het toelaat om sans-papier op te pakken zonder huiszoekingsbevel. De Kamer bespreekt vandaag het wetsontwerp voor 'woonstbetredingen' bij mensen zonder papieren, wat het mogelijk maakt voor de politie om hen te arresteren in de woning van een derde.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wilde dat de politie zonder een huiszoekingsbevel een woning zou kunnen betreden. Juridisch bleek dit echter onmogelijk te zijn. Ook met een huiszoekingsbevel vinden heel wat onderzoeksrechter dit toch te verregaand. “Het gaat ver om een huiszoeking toe te staan ­alleen om iemand op te pakken die illegaal is, en om zo iemand daarmee gelijk te stellen aan een crimineel tegen wie een gerechtelijk dossier loopt”, zegt Philippe Van Linthout, covoorzitter van de vereniging van onderzoeksrechters, aan De Standaard.

Het Burgerplatform vreest het ergste. Zij bieden namelijk heel wat migranten een bed aan bij vrijwillige gezinnen. Als de wet er komt, zal dit wellicht een drempel voor de mensen betekenen die de sans-papiers willen opvangen. “Als een migrant een bevel om het grondgebied te verlaten heeft genegeerd en niet meewerkt, wat dat ook mag betekenen, zal de onderzoeksrechter een huiszoekingsbevel moeten afleveren. De wetgever wil de strafprocedure gebruiken om een administratief probleem, een stempel op een papier, op te lossen. Dat maakt deze wet disproportioneel”, zegt Alexis Deswaef, advocaat en voorzitter van de Franstalige Liga van de Mensenrechten, aan De Standaard. Momenteel is er een schrijfactie gestart om het wetsontwerp tegen te houden.