Vlaamse verpleger die 20 moorden heeft gepleegd: "Een kwart was toch al bijna dood, ik wou waardeloze levens beëindigen"

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Diaken Ivo Poppe (60) werd enkele jaren geleden opgepakt omdat hij als verpleger verschillende moorden had gepleegd. Zo verstikte hij meerdere mensen of gaf hij hen een dodelijke injectie. 'Uit medelijden' was altijd zijn verklaring.

Zijn slachtoffers waren steeds hulpeloze, terminaal zieke mannen en vrouwen. Vier van de patiënten die hij vermoord heeft, waren zelfs familieleden.

Gisteren tijdens een uitgebreide ondervraging van Diaken Ivo Poppe kwamen er meer details van zijn moorden aan het licht. Zo ligt het aantal slachtoffers hoger dan aanvankelijk gedacht. Eerst zou het om een tiental gaan, nu al minstens 20. Al zegt Poppe zonder enige rancunes het zelf niet meer exact te weten: "Weet u... Het is geen kwade wil. Ik wil het eigenlijk ook wel weten. Maar het aantal is zelfs bij benadering niet te zeggen." Na enig aandringen, besloot hij dat om een twintigtal moorden gaat.

Reden van zijn moorden

De onderzoeksrechter vroeg ook achter de reden van zijn verschrikkelijke moorden. Poppe vertelde dat hij het vooral uit medelijden deed: "Een kwart was al bijna dood als ze binnenkwamen. Met al hun spullen in één vuilniszak. Ik heb nooit willen moorden. Ik heb lijden willen wegnemen. Waardeloze levens beëindigen. Dutsen helpen die daar lagen en die geen leven meer hadden. Schrijnende toestanden."

Toen de onderzoeksrechter hierna aanhaalde dat deze mensen nog steeds leefden en hier niet om hadden gevraagd, antwoordde de 60-jarige moordenaar weer heel koeltjes alsof hij hen een groot plezier had gedaan: "Ternauwernood. Ze hadden nog een hartslag. Maar daar zo liggen... Met doorligwonden. Zonder familie die er nog naar omziet. Noemt u dat nog een leven? Je mag het vragen aan mijn collega's. Stervensbegeleiding was echt mijn ding.