Nieuwe trend onder oplichters gesignaleerd

bron: HBVL
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
Er is een nieuwe vorm van oplichting bekend bij de politie. Heel wat oplichters plunderen via een valse website van een betaaldienst spaarrekeningen. Vooral via de website Marktplaats.nl wordt naar potentiële slachtoffers gezocht.

Vooral in Nederland zijn de oplichters actief. In België werd er nog geen melding gemaakt van gelijkaardige gevallen. De werkwijze van de oplichters is erg sluw. Als er een deal wordt gesloten via een verkoopsite vraagt de koper (oplichter) aan de telefoon het bankrekeningnummer van de verkoper (het slachtoffer) om het geld over te schrijven. Daarna slaat de oplichter toe.

Hij vertelt de verkoper dat hij slechte ervaringen heeft met Marktplaats en wil liever betalen via een app van een Nederlandse bank. “Opdat hij zeker weet dat naam en rekeningnummer met elkaar overeenstemmen.” Heel veel mensen vinden dit aannemelijk en lopen met open ogen in de val.

De gegevens tikken enkele gegevens in via de nepapp en krijgen zo toegang tot de bankrekeningen van de slachtoffers. Ze boeken het ged op de spaarrekening eerst over naar de zichtrekening van het slachtoffer en dan naar hun eigen rekeningen. “Ineens blijkt de spaarrekening stilletjes leeggeplunderd. En onbewust heb je er zelf aan meegewerkt. Ruim 10.000 euro foetsie", vertelt een van de slachtoffers.