Verontrustend nieuws over verkrachtingen in ons land

bron: VTM NIEUWS
door: Redactie
Afbeelding bron: Archiefoto/Foter
Bijna een op de drie dossiers naar verkrachtingen in ons land wordt geseponeerd. Dat blijkt uit cijfers van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Nele Lijnen (Open Vld) vroeg die cijfers op.

In 2016 werden maar liefst 3.618 dossiers over verkrachting behandeld. Dat is minder dan het jaar ervoor. Toen ging het over 3.722 dossiers. Bijna 28,2 procent of een op de drie dossiers wordt geseponeerd. 

“Vaak ging het om een technische reden, zoals een gebrek aan bewijs of omdat de dader onbekend was”, zegt Lijnen daarover in het Belang van Limburg. “In bijna tien procent van de gevallen werd beslist dat er geen misdrijf had plaatsgevonden.”

Ook is er een andere opvallende reden waarom een aantal dossiers geseponeerd werden. Zo was er onvoldoende recherche beschikbaar. Ook "de houding van het slachtoffer" was een oorzaak. “Deze redenen zijn onaanvaardbaar en stigmatisering voor het slachtoffer. Hoe kan je daarvoor nu een verkrachtingszaak seponeren? Die motivering moet anders en preciezer worden omschreven", zegt Lijnen daarover.