Onze veiligheid is ernstig in gevaar: "Wij zijn het enige land in Europa waar dit het geval is"

bron: Belga
door: Redactie
Afbeelding bron: Foter
Saskia Van Uffelen, CEO van het Zweedse netwerkinfrastructuurbedrijf Ericsson in België, wil een betere bescherming van gsm-antennes in ons land. Volgens haar lopen we achterop in vergelijking met andere landen.

“Wij zijn het enige land in Europa waar alle mobiele communicatie wordt gedraaid op Chinese infrastructuur", aldus Van Uffelen. Die Chinezen "nemen een loopje" met de databeveiling. 

We zouden een voorbeeld moeten nemen aan Frankrijk, waar intussen maatregelen getroffen werden vertelt Van Uffelen. “Alle kritische omgevingen - zoals luchthavens, spoorwegen, metro, openbare omroep - moeten daar minstens een certificatie krijgen op gebied van datasecurity. Kopiëren van data op die infrastructuur is niet mogelijk. Er gelden een aantal veiligheidsnormen waar wij als Europese provider veel aandacht aan besteden, maar waar de Chinezen een loopje mee nemen.”

Minister van Telecom Alexander De Croo laat wete dat er initiatieven bezig zijn om de infrastructuur te beveiligen.  “Maar anderzijds geloven we in de vrije markt en concurrentie. Dat drijft de prijs naar beneden”, aldus de minister. “De veiligheidsvoorschriften die we hanteren, gelden voor iedereen.”