Binnenkort wellicht minder militairen op straat: "We hebben er goede hoop op"

bron: Het Nieuwsblad, De Morgen
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews
De woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) laat weten dat de minister het dreigingsniveau in ons land wil verlagen van drie naar twee. "We hebben er goede hoop op", aldus de minister in een interview met De Morgen.

Maandelijks komen de veiligheidsdiensten in ons land samen om het te hebben over de terreurdreiging in ons land. Het OCAD, het orgaan dat de dreiging in ons land analyseert, komt met een gunstige update wat de terreurdreiging betreft. Zij stellen voor om het dreigingsniveau te verlagen van drie naar twee.

Die beslissing heeft enkele belangrijke oorzaken. Zo zouden er volgens hen minder terroristen rondlopen in ons land, heeft terreurgroep Islamitische Staat (IS) enkele rake klappen gekregen en trekken minder Belgen naar Syrië om er te vechten aan de kant van de extremisten.

Al sinds de aanslagen in Parijs in november 2015 staat het terreurniveau op drie in ons land. Op 22 maart 2016 door de aanslagen in ons land zelfs even op vier. De verlaging van het dreigingsniveau heeft serieuze gevolgen. Zo zullen heel wat militairen verdwijnen uit het straatbeeld, zijn er minder veiligheidsmaatregelen bij grote evenementen en de extra beveiliging van politiekantoren wordt afgebouwd.