Slachtoffers krijgen meer geld als dader niet gevat wordt

bron: Het Nieuwsblad
door: Redactie
Afbeelding bron: Foter
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) werkt momenteel aan een wetsontwerp waarbij slachtoffers extra geld krijgen als de dader niet gevat wordt. De kosten van het gerechtelijk onderzoek kunnen hoog oplopen, wat een enorme impact heeft op het slachtoffer. Daarin wil Geens verandering brengen.

Wie in België slachtoffer wordt van geweld, kan steun krijgen bij de Commissie voor Slachtofferhulp. “De slacht­offers moeten zich daartoe eerst burgerlijke partij stellen”, klinkt het bij Justitie. “Als de dader bekend is, kan de steun bekomen worden nadat de dader veroordeeld wordt, en als blijkt dat hij de schadevergoeding niet kan betalen.”

Als de dader niet meteen gevat wordt, kunnen slachtoffers al na één jaar hulp krijgen. Geens onderzoekt of er geen financiële steun mogelijk is voor “het langdurig in het ongewisse blijven omtrent de identiteit en de motieven van de dader(s)”.

Een voorbeeld van zo'n zaak is het dossier van de Bende van Nijvel. Slachtoffers die nog geen financiële steun kregen, kunnen dat nog steeds aanvragen. Andere slachtoffers die dat wel al deden, zouden in de toekomst op extra hulp kunnen rekenen.