"Dit is het bewijs: Lance Armstrong reed al met een motortje in de Tour"

bron: Het Laatste Nieuws
door: Redactie
Afbeelding bron: Photonews

Naast gewone doping zou Lance Armstrong al met een motortje in zijn fiets gereden hebben. Dat blijkt althans uit een nieuw boek van de Franse journalist Philippe Brunel. Met een sluitend bewijs komt hij echter niet.

In 1999 verbaast Armstrong iedereen met een onwaarschijnlijke klimkadans in het hooggebergte. Istvan Varjas, de uitvinder van een miniatuurmotortje, had zijn uitvinding toen al verkocht voor 2 miljoen euro. De koper was mogelijk Armstrong of diens fietsenfabrikant Trek. Varjas bekijkt met auteur Brunel de beelden. "Of hij nu neerzit of recht op de trappers staat, zijn benen blijven altijd even snel draaien. Meer of minder steil, ook dat maakt geen verschil."

Bij de beklimming van Sestrières haalt Armstrong een vermogen van 590 Watt. "Dat is alsof hij 200 trappen naar boven klimt, elk 65 centimeter hoog, met een snelheid van 1 trap per seconde. En daarbij tilt hij ook nog eens zijn fiets van 8 kilo mee naar boven. Dat kan je alleen op de maan doen", zegt Varjas. Of uiteraard met de hulp van zijn eigen uitvinding. Volgens Varjas was dat motortje ook niet te traceren, zelfs niet met een cameratje. Armstrong zelf heeft er intussen al op gereageerd:  "Ik heb mijn agenda gecontroleerd. We zijn nog niet 1 april."