Nadat Klaudia (25) wakker wordt, kan ze plots niet meer praten of bewegen: “Opgesloten in mijn eigen lichaam”

bron: Daily Mail
door: Redactie
Afbeelding bron: PA Real Life
Toen Klaudia Rachwal wilde opstaan, raakte ze compleet in paniek. Plots kon ze niet meer praten of haar lichaam bewegen. Klaudia zat opgesloten in haar eigen lichaam. Met haar verhaal wil Klaudia iedereen in een moeilijke situatie een hart onder de riem steken.

Klaudia Rachwel, een 25-jarige vrouw uit Dublin, wil haar verhaal met de rest van de wereld delen. Wanneer ze vijf maanden geleden wakker werd, kon de jonge vrouw plots niet meer praten of bewegen terwijl ze bij bewustzijn was. Het enige waarmee Klaudia nog kon communiceren waren haar ogen.

De ouders van Klaudia vonden hun dochter die bewuste ochtend roerloos in bed. Ze raakten compleet in paniek, omdat ze niet wisten wat er met hun dochter aan de hand was. Ook in het ziekenhuis stonden de artsen perplex. Meteen werden verschillende onderzoeken uitgevoerd, die al snel aan het licht brachten wat er met Klaudia aan de hand was.De artsen ontdekten dat Klaudia lijdt aan het locked-in syndroom (LIS). De artsen besloten meteen in te grijpen. Het meisje werd aan een ademhalingsmachine gelegd en kreeg via een maagsonde eten toegediend.

Na maanden kan Klaudia opnieuw praten, al gaat dat erg moeizaam.  Klaudia kan zich nog als de dag van gisteren wat er die ene ochtend gebeurde. “Ik wist wat ik wilde zeggen, maar mijn lichaam liet me niet toe om te wandelen of een geluid te maken”, vertelt de twintiger. “Gelukkig kwamen mijn ouders en vroegen me of ik hen kon horen. Ik keek naar de deur als teken om dat te bevestigen. Ze namen een papier met letters op. Ik knipperde met mijn ogen wanneer ik wilde dat ze stopten bij een letter. Zo konden we met elkaar praten.”

Stilaan gaat het de goede richting uit met Klaudia. De weg naar volledig herstel is nog lang, maar dagelijks geeft ze het beste van zichzelf. Soms wordt het de jonge vrouw allemaal teveel. “Het voelt vaak alsof ik geen enkele stap vooruit zet, maar als ik dan kijk vanwaar ik kom, besef ik hoe ver ik al sta. Gelukkig krijg ik van iedereen veel steun.”